18 Kasım 2018 Pazar

Haftalik Degerlendirme (19.11.2018 - 23.11.2018)


Ekonomi nasıl derseniz, üzüntü ile söylerim ki kötü. Açıklanan verilere göre enflasyon yüksek (TUİK raporuna göre Tarım-ÜFE, 2018 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,88, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 9,44, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,02 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11,87 artış göstermiş), sanayi üretimi düşüyor, işsizlik artıyor ve inşaat sektörü daralıyor. Seçimler de yaklaşıyor.
Moody’s’in Küresel Kredi Görünümü raporunda bizi de kapsayan bir uyarı var. Rapor’da “Yurt içi siyasi riskler Türkiye, İtalya, Brezilya ve Arjantin'in kredi görünümleri üzerinde baskı yaratmaya devam edecek” deniyor. Bunun dışında cari açık düşüyor diye sevinemiyoruz çünkü ithalat düşüyor (üretimde dışa bağımlıyız), bütçe açığı göreceli iyi olduğumuz bir alan ama onda da acaba açıktaki artış sıkıntı yaratır mı diye düşünüyor insan, faiz dışı fazla azalıyor (borç stokunun finansmanında bir nevi sigortadır), Moody’s ve Fitch 2019 senesi Türkiye için zor geçecek diyor. Yani durumumuz pek parlak değil, umarım en kısa zamanda düzeliriz. Bunun üstüne bir de Avrupa’da acaba daralma mı başlıyor kaygısı (bizim ihracatımızda Avrupa çok önemlidir) filan iyice can sıkıcı. Brexit’i piyasa takmadı, ABD-Çin kavgası bitmiyor, Çin ekonomisi ne zamandır gündemde.

MSCI haberi gerçekten kötüydü. Oldukça moral bozucu bence. 3 Aralık tarihinden itibaren Coca-Cola İçecek (CCOLA) Emlak Konut Gayrimenkul (EKGYO), Tofas (TOASO), Vakiflar Bankasi (VAKBN), Ülker Biskuvi (ULKER) ve Yapi Kredi Bankasi (YKBNK) MSCI Global Standart Endeksi’nden çıkartılırken, endekse eklenen bir hisse olmadı (buraya belki TKFEN ve SODA eklenebilir diye bekleniyordu). MSCI Global Small Cap Endeksi’ne CCOLA, EKGYO, ENJSA, SOKM, ULKER alınırken, AKCNS, ALARK, ALBRK, AVISA, BRSAN, CIMSA, IPEKE ve LOGO endeksten çıkarıldı.

Güzel haber de var tabi: TCMB beklenti anketine göre 2018 yıl sonu döviz kuru beklentisi bir önceki anket döneminde 5,99 TL iken, bu anket döneminde 5,64 TL'ye gerilemiş. Siz zaten biliyorsunuz ama yine de ben yazım. İlla böyle olacak diye bir kural yok. Hazır kurdan bahsetmişken, ben bizim tahvil faizleri konusunda sıkıntılıyım. Yani şu an negatif faiz veriyoruz (ihale iptal ediyoruz vs. zaten basından okuyorsunuzdur ama umarım doğru yapıyoruzdur. Benim görebildiğim kadarıyla, tahvil iptal olunca piyasadaki tahvillere talep geliyor, alım gelince de faiz düşüyor. Bununla ilgili daha yeni konuştuk). Umarım tahvil faizleri daha da fazla düşer fakat bir yol kazası olursa kur hızlı yukarı atar mı diye de endişe etmiyor değilim.


Sektörler
Bakış Açısı
Bankalar
Sanırım an itibariyle en çok ilgi AKBNK’ta. Fakat Fitch’in Türk bankaları için yaptığı yorumu okumuşsunuzdur sanırım. Tahvil faizleri düşünce yarar bankalara, yaradı da zaten, fakat tahvil faizi ile ilgili kaygımı yukarıda belirttim.
Holdingler
Çok karışıklar. Mesela SAHOL toplanıyor ama KCHOL tepki verir gibi me geliyor. Şişe bilançosuna göre bence buraları hak etmiyor (sanırım piyasa dolar ve Şişe arasında ilgi kuruyor, sanki Şişe döviz bürosuymuş gibi davranıyor).
Havayolları
Hala pozitifim (iyi bilanço geldi doğal olarak), petrol fiyatları da yaradı bunlara.
İletişim
Hala TCELL’de daha pozitif.
Petro-Kimya
Piyasa PETKIM’e yüklendi geçen hafta. Tupras’ta yeter sattığınız tamam bilanço süper değil ama tepki vermek istiyorum demeye getiriyor bence.
Demir-Çelik
Haber akışı belki olumluya dönmemi sağlar bir süre için ama hala olumsuzum.
Beyaz-Eşya
Olumsuz değilim ama dinlendikçe daha çok hoşuma gidiyor.
Savunma-Teknoloji
Açıkçası tehlikeli bulmaya başladım. Piyasa alıyor almasına ama birileri de çıkarıyor elinden (Çarşamba’dan beri), ben gördüğümü söyleyeyim de, umarım yanılıyorumdur.
Otomotiv
Hala olumlu bakmıyorum
Emlak
Hala olumlu bakmıyorum
XU030
Endekse baktığım zaman gördüğüm endeks bir yere gidemiyor. Gidemiyor bence ekonomik göstergeler de endekse ralli yaptıracak bir ortam yok. Düşemiyor çünkü birbiriyle ilgili ilgisiz olaylar bizi destekledi (haber akışı, tahvil faizi düşüşü, TL’nin değer kazanması, petroldeki sert düşüş…hatta dünya kötüyken bile bizim endeks dayandı). Açıkçası endeksin yürümesi için sebep gerekiyor (TL’nin değer kazanması, petroldeki düşüş vs gibi). Haber akışları bir yere kadar taşıyor sonra ekonomi gerçeklerine dönüyoruz. Mesela bu hafta Dışişleri Bakanı ABD’li mevkidaşı ile görüşecek, Gülen iade olabilir mi acaba, bu hafta gerçekleşecek Türkiye ile AB arasında üst düzey toplantı…böyle haberler var ama nereye kadar götürecek bizi…
USDTRY- EURTRY
Alıma hala dönmedim ama tahvil faizleri sebebiyle endişeliyim.
XAUUSD
Hafta içi de konuştuk var bir ilgi.
BRENT
Çok dengesiz harekeler yapıyor. İlgi dışına çıktı. Putin 70 $ uygun fiyat gibi açıklama yaptı ama bakalım ne olacak.


Takvim
Salı
İngiltere Merkez Başkanı (BoE) Başkanı Carney Konuşması 

Çarşamba
ABD Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri (Aylık) (Eki)
Çin- Sanayi Üretimi (Yıllık) (Eki)

Perşembe
Avrupa Merkez Bankası Para Politikası Toplantı Tutanaklarının Yayınlanması
TÜİK-TCMB Tüketici Güven Endeksi

Cuma
Almanya Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (çeyreklik) (3. Çeyrek)
Almanya İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) (Kas) 
 

NOTLAR
- Kullandığım yöntem
- Sıkça sorulan sorulara bakmak isterseniz: SSS

Paylaş:

0 yorum :

Yorum Gönder