20 Ekim 2018 Cumartesi

Hangi Hisse Ne Zaman


Ekonomi bir bütündür. Zaman zaman sektörlerde kendinden kaynaklanan hareketler olsa da ekonomi kötüleşiyorsa tüm sektörler bundan etkilenir. Kimisi az kimisi fazla ama etkilenir. Daha önce yazmıştım ama tekrar belirtim. Yatırım Saati diye bir kavram vardır.
Esasında Nikolay Kondratyev çalışmalarını okurken daha büyük dalgaları öğrenmiştim. Fakat bizim gibi balık hafızalar için Kondratyev çalışmalarının daha kısa döneme indirilmiş halidir bence Yatırım Saati kavramının resmini yukarıda görüyorsunuz (Kaynak için buraya tıklayınız lütfen)

Meali aşağıda. Özetle hisse senetleri enflasyona karşı iyi bir koruma aracıdır. Nereye kadar bu kalkan çalışır derseniz enflasyon çığırından çıkana kadar derim. Büyüme ve enflasyon olduğu zaman hisse kendini korur. Tabi aşağıdaki genel bir açıklama. Mesela büyüme yoksa ve enflasyon varsa, altın iyi bir tercih olabilir veya ne bilim borsa aşağı giderken satım varanları vs. iyi tercih olur.


Kaplumbağ projesini biliyorsunuz. Onunla yaptığımız konuşmaların bir kısmı aşağıda. Umarım işinize yarar

  • Bu blogta yazılanları uygulayınca ben para kazandım. Bundan daha iyi yöntemlerde olabilir. Onları öğrenene kadar blogta öğretilenleri uygula. Daha iyi yöntem öğrenene kadar herhangi bir web sitesi, forum, uzman, üstat, televizyon programı, sosyal medya hesabının dediklerini asla yapma. Yöntem ne diyorsa onu yap.
  • Akşam çalışıp ne karar vermişsen ertesi günde onu yap (uçak düşmesi, rahibin bırakılması vs. ekstrem durumlardır). Tercihin her zaman doğru olmaz ama kararının arkasında durabilirsin.
  • Dövizin güçlenmesi ve petrol fiyatlarındaki artış döner dolaşır borsayı vurur. Bu tüm hisseleri aynı şidette vuracak anlamında gelmez. Her hissenin ayrı bir hikayesi vardır.
  • Büyüme artt, enflasyon düştü gibi haberleri borsa gazetelere manşet olmadan önce fiyatlar, tabi tam tersi de geçerli.
  • Dış pazar iyiyse, şirket ihracat yapıyorsa ve ekonomi içerde kötü gidiyorsa, içerdeki zararını dışardaki satışlarla telafi edebilir. Bu yüzden ihracat yapan firmaları daha fazla seviyoruz.
  • FX fazlası olan şirketler elbette dövizin yükselmesinden olumlu etkilenir. Fakat FX fazlası olması işlerin her zaman iyi gideceği anlamında gelmez.
Bankalar: Yüksek faizler bankaların işine gelmez. Tahvil faizlerinin artması hele hiç işlerine gelmez.

Holdingler: Tek başlarına ele alınmaz. Bileşenlerine bakılır. Bileşenleri iyi gidiyorsa bunlarda iyi gider. Örneğin ŞİŞE FX fazlası vardır ama doğalgaz zammı sevmez.

Havayolları: Bunlarda yolcu sayısı, turizm sektörünün gidişatı en önemli gösterge. Petrol fiyatlarındaki artışı hiç sevmezler.

İletişim: Data, telefon vs. satarlar. Eğer etrafınızdaki insanlar hayat pahalılığından şikayet etmeye başlamışsa bu sektöre iyi bakmamanın zamanı gelmiştir.

PetroKimya: Tüpraş petrol fiyatlarındaki artışı sever (oynaklığı da sevmez), Petkim sevmez.

Demir-Çelik: Bu adresten gidişatı görürsün. Soda için de bu adres işe yarar. EREGL'nin  KRDMR’e göre döviz ile arası daha iyidir.

Beyaz Eşya: İletişim ile benzer özelliği vardır. Ekonomi küçülünce satışları doğrudan etkiler.

Otomotiv: İletişim ile benzer özelliği vardır. Ekonomi küçülünce satışları doğrudan etkiler.

Savunma: Devletin göz bebeğidir. Savunma sektörünün kendine has dinamikleri vardır.

Emlak: İletişim ile benzer özelliği vardır. Ekonomi küçülünce satışları doğrudan etkiler.

Aşağıda yukarıda söylediklerimi özetlemeye çalıştım. Fakat bunlar sadece genel görüş. Her hissenin ayrı hikayesi vardır. Örneğin yurtiçi tüketimin artmasını her hisse sever ya da ihracat pazarında talebin artmasını, ihracat yapan firmalar sever. Girdi (hammadde, enerji, su vs.) maliyetlerindeki artışı kimse sevmez. Yani bu tabloya bakıp karar verilmezJ Tek başına bu tabloya göre karar vermek yanıltır. Örneğin dövizdeki artış otomotiv maliyetlerini etkiledi. Fakat TOFAŞ’ın kur riski Fiat ve PSA tarafından üstlenilmiştir ya da tahvil faizindeki artışı borsa hiç sevmez. İlla Dolar arttı diye "-" işaretli olan hisseler düşecek diye bir kural yok. Ayrıca yaşadığımız döviz şoku nedeniyle belki firmalar artık hedge politikalarını geliştirmişlerdir ve dövizin negatif etkisini minimize etmişlerdir.


Hisse
Artış’ın Etkisi
$
Petrol
Doğal Gaz
Yen
Tahvil Faizi
BANKA
-
-


-
-
ARÇELIK
-
+




PGSUS
-
+
-



TOASO
+
o
-



ASELSAN
+
+




EREGLI
+
-


+

PETKIM
+
-
-



ŞIŞE
+
+

-


THY
+
-
-

-

TÜPRAŞ
-
-
+



SAHOL



-


TCELL
-
-




TTKOM
-
-




KRDMD
-
-







Paylaş:

5 yorum :

  1. Bu tarz kolay anlaşılır aydınlatıcı net bilgiler verdiğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Mahmut Bey, zaman ayırıp okuduğunuz, izlediğiniz ve yorum yazdığınız için.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Hocam demek istiyorum, öncelikle teşekkür ederim verdiğin bilgilerin değeri paha biçilemez derecede kıymetli, kendini geliştirme amacı güden kişiler şüphesiz sizden çok fayda sağlıyordur.
    Soruma gelecek olursak , Artışın Etkisi tablosundan bir örnekle soracak olursam, örneğin doların euro karşısında değer kazanması ve petrol fiyatlarının düşmesi THY hissesine pozitif anlamda mı yansıyacaktır? Doğru anlamış mıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet siz de farkindasinizdir ama yine de söyleyim bunlar sadece gözlemler, degerlendirmeler, birikimler sonucu ortaya çıkan sonuçlar. Bu arada rakamsal verilere bakmak isterseniz Algoritmik Trade yazisinddaki tabloya bakabilirsiniz: "A şıkkı için algoritma önce Garanti’nin 10-Yıllık Tahvil, 2-Yıllık Tahvil, USD, EUR, ALTIN, BRENT,...." cümlesinin altındaki

      Sil