23 Eylül 2018 Pazar

Haftalik Degerlendirme (24.09.2018-28.09.2018)



YEP (Yeni Ekonomi Programı ya da OVP) ile ilgili umarım yazıyı okumuşsunuzdur. Orada hepimizi ilgilendiren (borsa, döviz, faiz vs.) ile ilgili Program’ın öngörülerini anladığım kadarıyla paylaştım.

Kaplumbağa projesinde geldiğimiz noktayla başlayalım. OVP (YEP: Yani Ekonomi Programı) açıklandığı günkü dalgalanma sebebiyle çok kızdı (hak verdim ben kendisine ve yaşadıkları çok normal). Onun dışında fena gitmiyor. Stop-Loss, pozisyon kapatma, varantın zaman değeri, sabırlı olma, tahvil faizi, CDS gibi klasik hepimizin bildiklerini öğreniyor. Yakında maalesef petrol ve ABD 10 yıllıklarının faizinin artmasının ne anlama geldiğini de öğrenme ihtimali var. Umarım boğa tuzağını erken vakitte öğrenmezJ Bu arada öyle böyle değil, her gün çalışıyoruz, mesela geçen Cuma günü aldığı notların bir kısmı aşağıda. Notlar, sizi yanıltsın istemem. Notlar göründüğünden daha uzun ve detaylı. Bir kısmını çekmeme izin verdiJ.

Mesela çok doğru sorular soruyor: ABD 10 yıllık artıyor, petrol düşmüyor, Kasım’da İran yaptırımı var, döviz düşmüyor, tahvil faizleri gevşemiyor, YEP büyüme yok diyor…diyor da diyor…ama sen diyor 1-2 haftadır olumsuz konuşmuyorsun diyor…neden diyor? İşte zaten bu noktayı anladığı zaman boynuz kulağı geçecek. Tabi her insanın yanılma payı vardır. Şimdi biz faiz arttırdık ve YEP açıklandı. Bu yüzden mi endeks iyi gidiyor ve dövizdeki oynaklık düşüyor. Yoksa Goldman Sachs, Bloomberg’in celebiritisi Mark Mobius’un yorumları mı? Sadece bunlara bağlamak biraz sığ bakmak olur kanımca. Yani Çin, Brezilya, Arjantin, biz, Endonezya borsaları yükseldi bizimle aynı süreçte. EM indeksine bakın isterseniz ya da bu ülkelerin para birimlerine.

Acaba gelişmekte olan piyasalar dibi gördü mü? Yani örneğin bizim için olumsuzluklar olana kadar fiyatlandı. Olumsuzluk olunca “tamam burası dip” denip alıma geçildi. Ne var elimizde piyasalara etki edecek sıralayalım, bilebildiğimiz kadar:
  • Brexit’teki görüş ayrılıklarının derinleşmesi (-)
  • ABD-Rusya-Çin arasındaki SU-35 uçağı ve S400 konusu sebebiyle hayata geçen yaptırımlar (-)
  • JP Morgan’ın ekonomik soğuk savaş geliyor mu acaba minvalindeki mırıldanmaları (-)
  • Çin’in ABD ile ticaret görüşmelerinden vazgeçmesi (-)
  • İran’daki olaylar (-)
  • Rus uçağının vurulması
  • Bizim bankaları verdiği yüksek faiz (risksiz getiri) (-)
  • Petrol fiyatlarındaki artış (-)
  • Kasım ayındaki ABD seçimleri ve İran konusu (-)
  • ABD tahvil faizlerinin geldiği seviyeler (-)
  • Uzun uzun OVP’nin söylediği ekonomimizin durumu (-)
  • Ucuz iş gücü, turizm ve döviz sezonu bitmesi (-)
  • Şirketlerden gelen olumsuz haberler (-)
  • Tahvil faizlerinin bir türlü düşmemesi (faizleri yükseltmesek iyiydi ama indirmek hiç kolay olmuyor) (-)
  • Avrupa Merkez Bankası aylık varlık alımını %50 azaltması (30 milyar Euro’dan 15 milyar Euro’ya) ve Fed ise bilanço küçültme hızını aylık %25 arttırması (40’dan 50 milyar dolara çıkıyor) (-)
  • Ekim ayındaki dış borç ödemesi (tabi döviz yurt dışından bulunursa sorun yok şimdilik). Grafikte sarı renk özel sektör firmalarını, yeşil renk finansal sektörü ve mavi renk merkezi hükümeti gösteriyor.



Diğer taraftan:
  • İdlib konusunda gelen olumlu haberler (+)
  • Cumhurbaşkanı’nın 23-27 Eylül'de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu ve 27-29 Eylül'de Almanya ziyareti (+)
  • Banka sendikasyonu (nötr)
  • CDS hala çok yüksek ama bir süredir düşüyor (nötr)

Sonuç olarak en kötü geride kaldı ve alım zamanı geldi mi yoksa ölü kedi sekmesi mi yaşıyoruz kararı size ait. Ben rahatım, elimdeki hisseleri satmayacağım. KY ise ne yapacağını bilir (yani daha zaman var ama birinin kar-zarar etmesine izin vermezseniz hayatta öğrenemez değil mi? Piyasa alıyorsa alır satıyorsa satar).

Varantlar
Öncelikle şunu söyleyeyim:
Uyarı: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir”

Siz kendi bildiğiniz doğruyu yapın! Yatırım tavsiyesi asla vermedim ve vermeyeceğim! Bu suçtur arkadaşlar, ayrıca bu işin vicdani tarafı da var. Ben sadece kendi bildiğimi göre karar alırım. Hiçbir uzman, web sitesi, yorumcu vs. güvenmem. Onlar yanlış ben doğru olduğum için değil. Herkesin parası kendine. Varantlar çok risklidir! Paranızla vezir veya rezil olabilirsiniz. Unutmayın ben alım-satım yapmayacağım artık, yukarıda belirttiğim gibi strateji belirleyeceğim. Piyasayı her gün eskisi gibi takip edeceğim ama al ya da sat tuşuna dokunmayacağım. Saha ve masa başı farklıdırJ

Benim yıllardır takip ettiğim stratejinin sonucu olarak öğrenebildiklerimi arkadaşımla paylaşıyorum. Madem öyle sizinle de paylaşım dedim. Yöntemi zaten blogun üstünde “Yöntem” kısmında görüyorsunuz. Çoğu varantçıdan farklı olarak varantı da mümkün olduğu kadar uzun vadeli oynarım.

Unutmayın her öngörü doğru çıkmaz. Yok böyle bir dünya bence. Ceteris paribus koşullarında öngörüde bulunulur. Basit bir hesap: Öngörülerin yarısı doğru çıksa yarısı yanlış olsa, yanlışlarda stop-loss yapılsa, doğrularda (yani haklı olan pozisyonlarda kalınsa) devam edilse para kazanılır. Bugüne kadar benim yaptığım bu. Az kayıp çok kazançla yola devam. Varant ve hisse arasında yorum yaparken farklı bakarım. Hissede %10 kazanırsanız bunun varantta kesin bir ölçütü yoktur. Aldığınız varanta göre kazancınız değişir. Tamamen uyduruyorum %50’de kazanabilirsiniz ne bilim %300’de. Tam terside geçerli tabi. Bu yüzden, yani varantlar riskli olduğu için ve parayı ağaçtan toplamadığım için, temkinli oynarım. Varantlar ile ilgili blogta 2-3 tane yazı var zaten “Yazılar” kısmında görebilirsiniz.

Aşağıda yazdıklarımı temenni, öngörü vs. diye görün.  Yukarıda uyarı notunu okuduğunuzu düşünüyorum. Kendi bildiğinizin en doğrusu olduğu; paranın, kararın, zararın, karın, riskin size olduğun asla unutmayın derim naçizane olarak!

Sektörler
Bakış Açısı
Bankalar
Artık KY şu hareketi ezberledi. Tahvil faizleri düşüyorsa bankalara genelde alım gelir. Bu arada ara sıra şu grafiğe bakmak lazım. Tahvil faizi ve döviz sınırlı düşüyor, banka faizleri bankaların aleyhine çalışıyor. Alım tarafına girecek olursan gözünü ekrandan ayırma.
Holdingler
Kıvırmayacağım. Geçen hafta yazdıklarım ortada. KCHOL’ün çok iyi gittiğini ama dinlenmek isteyebilir diye düşünmüştüm. Yanıldım. Hala da iyi gidiyor. SAHOL ilgimi çekmeye başladı olumlu anlamda. Şişe için kritik yerde diye konuşmuşuz. “Yani buralardan tepki de verebilir, biraz daha çekilebilir de” tepki verdi. Hala olumluyum Şişe’de.
Havayolları
ABD ve Brent konusu olmasa çok daha hızlı giderlerdi doğal olarak, sezon onların sezonu. THY güvenli alanda (3. Havalimanının açılışı haberleri var tabi bu arada) ama PGSUS yatayda, kritik yerlerde ve ilgisini çekmemiş piyasanın geçen hafta.
İletişim
KY ile geçen hafta konuştuğumuz hisselerden iki tanesiydi. TTKOM geçen hafta inanılmaz bir hacimle alındı. Döviz duyarlı hareketleri sebebiyle (özellikle TTTKOM) gözün dövizde olsun bunlarda alıma girersen.
Enerji
Ekim varantları çıkmadı, Eylül varantlarının bitmesine az kaldı. Bu yüzden ilgi alanımdan çıktılar.
Petro-Kimya
Petkim ilgi alanımda yataya bağlamış durumda. Hala da öyle. Bakım haberi biraz soru işareti yarattı kafamda. Talep çok kötü azalmış bence. An itibariyle alım için daha isteksizim. Hafta içi bakarız. Tüpraş’ta da alım pozisyonumu azaltarak biraz daha koruyacağım.
Demir-Çelik
Muafiyet haberini paylaşmıştım. Bakışım değişti. Eregli ilgi alanıma girdi. KRDMR’de nötürüm. Hafta içi bakarız.
Beyaz-Eşya
Geçen hafta yukarı giderse alım tarafında olacağım demiştim. Hala öyle bakıyorum. Üzerinde tekrar çalışma gerekir ama buradaki ağırlığı başka tarafa kaydıracağım biraz, azalan yükseliş beklentim sebebiyle.
Savunma-Teknoloji
Pozitife doğru kayıyorum. Bence piyasa inatla topluyor.
Otomotiv
Geçen hafta konuştuğumuz 21-23 bandında yatay gidiyor bu yüzden ilgi dışı ama satım daha yakınım an itibarıyla.
Emlak
Geçen hafta ne konuştuysak aynısını yaptık bu hafta. Hala alıcılı bakmıyorum
XU030
Hala olumluyum ama özellikle petrol, ABD 10 yıllıklar, İran, vs. gibi riskler varken dikkatli olmak lazım
DAX
Olumluyu bakıyorum tahvil faizi geri çekildiği sürece
FSX5E
Yukardakiyle aynı
NDX- SPX500
Hala aynı, ABD tahvilleri oyunu bozmaz ise daha fazla yukarı hala gitmek istiyor.
NIKX
Artarsa destek ol, düşerse izle.
UKX
Düşerse deste ol, alıma bulaşma.
USDTRY- EURTRY
SWAPların biraz rahatlatılması iyi oldu bence. Ayrıca 2 tane havuç vardı elimizde (TCMB ve YEP) ama döviz sepetinin düşmemesi rahatsız edici. Yukarıda grafiği de var, borç ödeme zamanı.
XAUUSD
Kaç haftadır yatay gidiyor, nötre döndüm.
BRENT
Yine tepki verebileceği bir yerde. 80 $ aşmasa çok ama çok iyi olur bizim için.

Takvim
Pazartesi
Türkiye-İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı: Umarım piyasayı üzmez.
Reel Kesim Güven Endeksi:Umarım piyasayı üzmez.
Salı
Çarşamba
FED var.
Perşembe
ABD-Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (çeyreklik) (2. Çeyrek)
Cuma
Çin-Caixin İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI)
ABD-Toplam ithalat (milyon USD /aylık) ve ihracat (milyon USD /aylık) ve türevleri.
Euro Bölgesi-Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık)



NOTLAR
- Veriler ve görseller “Matriks” programı ve yukarıda kaynakları belirtilen web sayfalarından faydalanarak üretilmiştir.
- İnceleme yöntemi ve genel olarak kullandığım yaklaşımlar hakkında bilgi almak isterseniz lütfen bakınız: 
- Sıkça sorulan sorulara bakmak isterseniz: SSS
- Bloga destek olmak için ADBLOCKER gibi reklam engelleyici programları bu sitede kapatmanız ya da işlevsiz (disabled) hale getirmeniz yeterli olacaktır.


Paylaş:

2 yorum :

  1. Haftalık paylaşım için teşekkürler emeğimize sağlık. Gerçekten zor bir hafta bizleri bekliyor net düşer yada çıkar diyeceğim bir enstrüman yok. sadece fiyatlamaları izleyip karar vereceğim. Dediğiniz gibi ABD 10Y lar yukarı meğillndi keza petrolde.
    ABD parasının değerlemesini ister mi? Kendime sorduğum soru bu. İçimden geçen DXY 92 'li seviyelere alıp ordan yılbaşına kadar yükseltmek 98-99 aralığına kadar..bizde yalancı bir bahar yaşarız o ara . Hala en iyi nereden short olabilirim. o gözle bakıyorum piyasanın geneline.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim ne demek. Hepimizin işine yarasa ne mutlu. Riskler duruyor ve bir süredir sadece şimdilik yokMUŞ gibi yapıyoruz. Sonbahar mevsimi ara sıra güneş açar, sonra bekleriz güneşi kış ayı boyunca:) Benim de kafamda short hikayesi duruyor ama sazan gibi atlamak istemiyorum. Piyasaya göre düşünüyorum. Artik benim KY ne yapar bilemem walla:)

      Sil