29 Eylül 2018 Cumartesi

Haftalik Degerlendirme (01.10.2018-05.10.2018)




Varsayalım ufak ya da ora boy bir işletmesiniz. Geçen sene 100.000 Dolara (Dolar 4 TL olsun) ihtiyacınız var. Geçen sene TL ile kredi alsanız faiz %12, dövize ile alsanız %3,5. Dediniz ki TL almayım %12 faiz yerine %3,5 faiz ödeyim. Bugun ödeme yapacaksınız. Sizin borç oldu oldu 600.000 TL (faizi işe katmadım).
Oysa ki siz 400.000 TL borç almıştınız. Şimdi 200.000 TL bulmanız lazım. Bankaya gitseniz, kredi vermek istese TL faizi %35 diyelim. Şimdi bu şartlarda firma ne yapacak. İşte problem burada. Bu yüzden konkordato ilan eden şirketler ile her gün haberler geliyor ya da  ”AE ARMA tahvilinin ana parasını ödeyemedi ve  “PAKPEN tahvilinin ötelenen ana para ve faiz ödemesi yapılamadı” gibi haberlerde geçiyor ekranlarda (Kaynak). Bu arda her konkordato ilan eden firmanın durumu daha kötüye gidecek diye bir kural yok, lütfen bunu aklınızın bir köşesinde dursun, fakat yağmur gibi gelen konkordato haberleri elbette hepimizi üzüyor. Umarım bu sıkıntılarda en kısa zamanda atlatılır. Bu gibi haberler maalesef işsizlik, üretim, sosyal güvenlik, vergi ödeme/geliri vb. üzerine etkileri malumunuz.

Haziran 2018 sonu itibariyle Türkiye’nin dış borç stokunu yayınladı. Veriyi Hazine’nin web sayfasından görebilirsiniz. İyi haber dış borç stokumuzda bir azalma var. Kötü haber borcu ödemek için dövize ihtiyaç var ama dünyadaki önemli merkez bankalarının politikası hepimiz malumu. Yani döviz gittikçe değerleniyor. Bizimde maalesef üretim yapımız ithalata bağımlı. Yani ithal etmeyerek borcumu azaltıyoruz ama üretip satmalıyız ki borcu ödeyelim. Üretim yapısı akşamdan sabaha değişmez ama umarım en kısa zamanda değişmez için adımlar atılır.

Bu haftaki FED faiz kararı. Piyasa sanki faiz indirmiş, parasal sıkılaştırmadan vazgeçmiş havasıyla karşıladı. Ben olaya şöyle bakıyorum. ABD’deki gevşek maliye politikası eğer böyle devam ederse FED beklenenden daha da sertleşebilir. Bu bizim için iyi bir şey değil.

Haftalardır konuştuğumuz banka sendikasyonu haberi bu hafta geldi. Biz de kısa vadede borsada fiyatlamadan yararlandık. Olaya iyi açıdan bakarsak sanıldığı gibi yenileme (roll over) düşük olmadı (bu konuda farklı görüşler var). Kötü açıdan bakarsak “sendikasyon kredisinin dolar kısmının maliyeti Libor + 275 baz puandan, euro tarafı ise Euribor + 265 baz puandan gerçekleşti” (Kaynak). Birincisi eskise göre neredeyse 2 kat faiz veriliyor, yani pahalı. İkincisi ise borçlanma yüksek faizle olduğu için içeriye de yüksek faizle kredi vermek gerekecek belki de düz mantıkla bakınca. Bu yüksek faiz ile kredi alan işletme nasıl olacakta hem kredi ödeyecek hem de kar edip ayakta kalacak. Umarım bu haberde geçtiği gibi mevduat ve kredi faizi makası arasındaki fark en kısa zamanda düşer çünkü bu şartlar altında hakikatten yatırım yapmak çok zor

Enflasyon beklentimi ben şu yolla hesaplıyorum çok basit olarak. Faiz= Enflasyon + Risk Primi (CDS). Mesela 2 yıllık tahvil faizi 25,82, risk primi 3,77, bu durumda benim enflasyon beklentim 22,05 oluyor. Uzmanların görüşü bu adreste var. 

TCMB’nin rezervlerindeki azalma ile ilgili haberleri okuyorsunuzdur yine. Daha önce de konuştuk. Bununla ilgili kafamdaki problemi şöyle ifade edim. Azalan rezervlerin artması zaman alır, yani kasa bir gecede dolmaz. Herhangi bir çalkantıda klasik hesaplamalar yapılır. Örneğin kısa vadeli borçların rezervlere oranı gibi. Bu oran düşük bulursa yatırımcı panik yaparak TL sat döviz al hareketine girişebilir tekrar. Anlatmaya çalıştığım riskin resmi açıklaması burada:

“Resmi Rezerv Varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 11,8 azalarak 88,9 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 10,4 azalarak 68,9 milyar ABD doları olarak kaydedilmiş, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 17,2 oranında azalarak 18,4 milyar ABD doları olmuştur.

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz yükümlülükleri (döviz kredileri, menkul kıymetler, Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesapları-KMDTH) bir önceki aya göre yüzde 12,3 oranında artarak 12 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.”

Umarım borçlardaki azalma hızlanırken TCMB kasası da aynı hızla dolmaya başlar.

Petrol fiyatları çok artıyor. Bu bizim için kötü bir şey (daha önce Almaya ve G.Kore’nin durumunu konuşmuştuk, onlarda ithalatçı ama üretim yapılar bizden farklı olduğu için durumları bizden farklı). Petrol böyle artarsa doğalgaza ve elektriğe maalesef bir daha zam gelme ihtimali var tabi. Zam hem birey olarak hem de sanayici olarak rekabet gücümüzü maalesef olumsuz etkileyecektir. Petrolü hafife almayın lütfen.

McKinsey ile çalışılması konusunu ben global sermayeye bir mesaj olarak algılıyorum. Ülkemizde bu işi en az McKinsey kadar yapacak bilgi birikimi olduğunu düşünüyorum. Diğer taraftan McKinsey bu işi yerli beyin gücü kullanarak yapacaksa bu canımı çok daha fazla acıtır. Yani 10 birime sattığı işin atıyorum 2 birimini buradaki beyin gücüne verip 8 birimini ABD’ye götürecekse bu beni üzer.


Bu arada varantlarla ilgili sizden gelen sorulara verdiğim cevapları derlemeye çalıştım. Buraya tıklayrak okuyabilirsiniz.

Negatif
  • Brexit
  • ABD-Rusya-Çin ilişkileri
  • Bizim bankaları verdiği yüksek faiz (risksiz getiri)
  • Petrol fiyatlarındaki artış
  • Kasım ayındaki ABD seçimleri ve İran konusu. Bu arada AB merkez bankalarının İran ile oluşturduğu özel kanal sebebiyle yapacakları ticaret ayrı bir gerginlik yaratabilir. Biz de doğalgaz alıyoruz.
  • ABD tahvil faizlerinin geldiği seviyeler
  • Ucuz iş gücü, turizm ve döviz sezonu bitti
  • Şirketlerden gelen olumsuz haberler
  • ECB ve FED’in para politikaları
  • Ekonomik göstergeler
  • İtalya

Nötr
  • Tahvil faizleri çok çıktı, şimdi biraz düştü ama hala çok yüksek.
  • İdlib konusunu “+”dan nötr çektim.
  • Cumhurbaşkanı’nın 23-27 Eylül'de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu ve 27-29 Eylül'de Almanya ziyareti bunu “+”dan nötr çektim.
  • Uzun süredir konuşuyoruz banka sendikasyonu haberini. Haber iyi ama bir yere kadar. Şimdi diğer bankaları bekliyoruz.
  • CDS hala çok yüksek ama bir süredir yatay gibi.
  • Türkiye-ABD ilişkileri: Kötü bir haber gelmediği için burada.
  • Bilanço sezonuna girdik (nötr). İyi bilanço beklediklerimiz için tabi ki pozitif ama kur sebebiyle sağlam gol yiyecekler de olduğu için negatif.

Varantlar
Öncelikle şunu söyleyeyim:
Uyarı: “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir”

Siz kendi bildiğiniz doğruyu yapın! Yatırım tavsiyesi asla vermedim ve vermeyeceğim! Bu suçtur arkadaşlar, ayrıca bu işin vicdani tarafı da var. Ben sadece kendi bildiğimi göre karar alırım. Hiçbir uzman, web sitesi, yorumcu vs. güvenmem. Onlar yanlış ben doğru olduğum için değil. Herkesin parası kendine. Varantlar çok risklidir! Paranızla vezir veya rezil olabilirsiniz. Unutmayın ben alım-satım yapmıyorum artık, yukarıda belirttiğim gibi strateji belirleyeceğim. Piyasayı her gün eskisi gibi takip edeceğim ama al ya da sat tuşuna dokunmayacağım. Saha ve masa başı farklıdırJ

Benim yıllardır takip ettiğim stratejinin sonucu olarak öğrenebildiklerimi arkadaşımla paylaşıyorum. Madem öyle sizinle de paylaşım dedim. Yöntemi zaten blogun üstünde “Yöntem” kısmında görüyorsunuz. Çoğu varantçıdan farklı olarak varantı da mümkün olduğu kadar uzun vadeli oynarım.


Sektörler
Bakış Açısı
Bankalar
Sendikasyon haberi iyi oldu. Diğer bankalar var sırada. Güllük gülistanlık değilim hala bankalarda.
Holdingler
İki hafta düşündüğümü bu hafta yaptı KCHOL. Biraz dinlense iyi olur. Hala olumluyum yanlış anlaşılmasın. SAHOL hala ilgimi çekiyor olumlu anlamda (uyarayım baya bir yabancı satışı var, T-2 günük veriye göre). Bilanço döneminde Şişe için pek laf etmem. Yani olumluyum. Zaten %50 kazandırdı hisse bazında. Nankörlüğe gerek yok. Düşerse satıma girmem, alım için fırsat beklerim.
Havayolları
ABD ve Brent konusu olmasa çok daha hızlı giderlerdi doğal olarak, sezon onların sezonu. Çok iyi bilanço beklediğim sektörler açık açık söyleyeyim. Bu yüzden benim KY’ye günü birlik satım bak tavsiyelerim de olsa, alıcı gözle bakıyorum.
İletişim
Burada gözler TTKOM’da farkındayım. Ucuza alıp kasayı doldurmak isteyen çoktur. Burada bariz yabancı satışı var. Bu bitmeden alıcı gözle bakmayı düşünmem. Hele ki potansiyel FX zararı yüzünden bilançoyu görmeden hiç düşünmem. TCELL’de hala olumluyum (T-2 olarak yayınlanan veriye göre yabancının aldığı hisselerden biri)
Enerji
Ekim varantları çıkmadı, Eylül varantlarının bitmesine az kaldı. Bu yüzden ilgi alanımdan çıktılar.
Petro-Kimya
“Petkim ilgi alanımda yataya bağlamış durumda. Hala da öyle. Bakım haberi biraz soru işareti yarattı kafamda. Talep çok kötü azalmış bence. An itibariyle alım için daha isteksizim. Hafta içi bakarız” diye konuşmuşuz hala ayı yerdeyim ama uzun vadede olumluyum. “Tüpraş’ta da alım pozisyonumu azaltarak biraz daha koruyacağım” diye konuşmuşuz hala aynı yerdeyim.
Demir-Çelik
Bankalara kayan ilgi diğer sektörler gibi bunları da etkiledi. Kötü bilanço beklemiyorum ama bekliyoruz işte alıma dönmek için. Cazip fiyatlara geldiklerinin farkındayım ama ilgilendiğiniz tüm şirketlerin KAP’a yaptıkları açıklamaları okumanız da fayda vardır her zaman için bence. 
Beyaz-Eşya
2 hafta önce favorimdi, geçen hafta ağırlığımı azalttım. TCELL gibi bunda da sınırlı olumluyum.
Savunma-Teknoloji
“Pozitife doğru kayıyorum. Bence piyasa inatla topluyor.” Hala aynı yerdeyim (T-2 olarak yayınlanan veriye göre yabancının aldığı hisselerden biri)
Otomotiv
“Geçen hafta konuştuğumuz 21-23 bandında yatay gidiyor bu yüzden ilgi dışı ama satım daha yakınım an itibarıyla” demiştik, hala da öyleyim.
Emlak
Geçen hafta ne konuştuysak aynısını yaptık bu hafta. Hala alıcılı bakmıyorum
XU030
Yükseliş trendinin bittiğini düşünmüyorum an itibariyle ama petrol, ABD 10 yıllıklar, İran, vs. gibi riskler var ve kar satışlarının yaşanması için normal yerlerdeyiz. Yüksek işlem hacmi bakalım neyin işaretiymiş. Bence kemerleri sıkı tutmakta fayda var.
DAX
Kritik yerde yani kararsızım.
FSX5E
Yukardakiyle aynı
NDX- SPX500
Hala aynı, ABD tahvilleri oyunu bozmaz ise daha fazla yukarı hala gitmek istiyor.
NIKX
“Artarsa destek ol, düşerse izle” modum devam ediyor
UKX
Avrupa borsalarına göre daha iyi ama olumluluğum sınırlı (brexit)
USDTRY- EURTRY
Hala alıma dönmedim.
XAUUSD
Kaç haftadır yatay gidiyor, nötre döndüm ama alım gözüyle bakmıyorum
BRENT
Varant olarak hala alım pozisyonumu koruyorum ama düşmemesi bizim çok kötü

Unutmayın her öngörü doğru çıkmaz. Yok, böyle bir dünya bence. Ceteris paribus koşullarında öngörüde bulunulur. Basit bir hesap: Öngörülerin yarısı doğru çıksa yarısı yanlış olsa, yanlışlarda stop-loss yapılsa, doğrularda (yani haklı olan pozisyonlarda kalınsa) devam edilse para kazanılır. Bugüne kadar benim yaptığım bu. Az kayıp çok kazançla yola devam. Varant ve hisse arasında yorum yaparken farklı bakarım. Hissede %10 kazanırsanız bunun varantta kesin bir ölçütü yoktur. Aldığınız varanta göre kazancınız değişir. Tamamen uyduruyorum %50’de kazanabilirsiniz ne bilim %300’de. Tam tersi de geçerli tabi. Bu yüzden, yani varantlar riskli olduğu için ve parayı ağaçtan toplamadığım için, temkinli oynarım. Varantlar ile ilgili blogta 2-3 tane yazı var zaten “Yazılar” kısmında görebilirsiniz.

Aşağıda yazdıklarımı temenni, öngörü vs. diye görün. Sisteme yeni başladık ve bu hafta bir sonraki faza geçiyoruz. Riskli bir süreç yaniJ Yukarıda uyarı notunu okuduğunuzu düşünüyorum. Kendi bildiğinizin en doğrusu olduğu; paranın, kararın, zararın, karın, riskin size olduğun asla unutmayın derim naçizane olarak!
Takvim

Pazartesi
PMI (Çin, Almanya, İngiltere, ABD, Türkiye): Endekse dikkat
TR-İTO Perakende Fiyat Endeksi (aylık %): Enflasyon için öncü gösterge. Dövize dikkat.
TR-İTO Toptan Fiyat Endeksi (aylık %): Enflasyon için öncü gösterge. Dövize dikkat.

Salı
FED Başkanı konuşması. Dövize dikkat

Çarşamba
TR-ÜFE/TÜFE: Çok yüksek gelmese bari. Dövize dikkat

Cuma
ABD-Tarım Dışı İstihdam. Dövize dikkat



NOTLAR
- İnceleme yöntemi ve genel olarak kullandığım yaklaşımlar hakkında bilgi almak isterseniz lütfen bakınız: 
- Sıkça sorulan sorulara bakmak isterseniz: SSS
- Bloga destek olmak için ADBLOCKER gibi reklam engelleyici programları bu sitede kapatmanız ya da işlevsiz (disabled) hale getirmeniz yeterli olacaktır.


Paylaş:

2 yorum :

  1. Değerli paylaşımlarınız için teşekkürler..risk giderek artıyor yavaş yavaş endeks kafamda ki short noktasına yaklaşıyor. Düşüşte sizin de kısaca değindiginiz gibi sanayi kağıtları öncülük edecek. Bankalar bi önceki dipklerini görmez diye aklımdan geçiriyorum. Onlarda yeni dip yaparsa 60 binlerde anca biter düşüş. O yüzden bankalara pek bulaşmak istemiyorum net bir kanıya varmadan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim esas yorumunuz için. Kritik yerlerdeyiz buralari atlamasi lazim endeksin yoksa yine satişlar gelir. Bankalar öne geçti bu ara ama diğer bankaların sendikasyon haberleri mevcut hareketin ne kadar içine geçmiş durumda onu bilemiyorum. Umarım bankalar bir süre yatay giderde sanayinin toparlanmasına izin verir. Enflasyon, Brunson, İran yaptırımı gibi endeksi etkileyecek baya faktör var önümüzde kısa vadede.

      Sil