4 Mart 2018 Pazar

05.03.2018 Varant Analizi

Varantların alım-satım yüzdeleri. Bugün bizim 3 silah silahşorlardan kapanış saati itibariyle BIST30 %0.71 düştü, tahvil ortalamada (2 ve 10 yıllık) %0.48 arttı ve döviz sepeti %0.52 arttı. Zor bir haftaydı. Zırt pırt bir şey çıktı. Şimdi elimden geldiğince anladığımı paylaşmaya çalışayım. Özeti riskten kaçış haftasıydı. Ekonomik veriler iyiydi fakat:

- Küresel ticarette korumacılık eğilimlerine yönelik kaygılar (Trump’ın çelik ve alüminyum çıkışı; AB ve Kanada’nın ben o zaman sana şunu yaparım söylemi).
- İngiltere’nin AB’den çıkış süreci (Brexit)
- İtalya’da hafta sonu yapılacak seçimlerin etkisi (piyasa bunu pek takmıyor anladığım kadarıyla).
- Almanya koalisyonun kurulması.

Önce çelik konusu ile başlayalım. Burası baya derin bir konu aslında. Sektör ile ilgili buraya tıklayıp bilgi alabilirsiniz mesela.

İşin en korkutucu tarafı AB, Kanada (ABD çelik ithalatının %16’sını Kanada’dan, %13’ü Brezilya, %10’u Güney Kore, %9’u Meksika, %9’u Rusya, %7’si Türkiye gerçekleştiriyormuş) gibi ülkelerin dediği gibi onların da mütekabiliyet çerçevesinde vergiler koymaları. Sonra bir başka sektörde bir başkasının bir şey yapması filan…dış ticaret savaşları…..(Çin’e güneş paneli konusunda ABD vergi koymuştu, şimdi çelik ve alüminyum, ufak ufak ayak sesleri geliyor…bakalım Dünya Ticaret Örgütü’ne filan sıçrayacak mı bu hikaye). Elbette Amerika’nın ithalatında çelik ve güneş paneli çok sınırlı bir meblağ. Fakat önemli olan zihniyet yoksa ithalata %20-30’una falan vergi geldiği filan yok. Yani oranlar ticaret savaşı varı dedirtmez ama zihniyet meselesi (NAFTA tartışmaları), yani bize on yıllardır anlatılan küreselleşme ile çelişen bir durum var gibi ortada (var gibi diyorum çünkü anti-damping filan hiç uygulanmıyordu diye bir durum yok. Kapitalizm çok amorf bir yapıdadır işine gelince devlet müdahale etmesin- Laissez Faire Laissez Passer- işine geldiği zaman devlet müdahalesi mubahtır kapitalizm için). Hadi bir de işin diğer tarafından bakalım. Mesela yanlış hatırlamıyorsam AB Çin’den gelen yassı çelik ürünlerine anti-damping vergisi koyuştu ve bizim işimize gelmişti ya da biz de Çin’e güneş panelleri ile ilgili anti damping vergisi koymuştuk veya taze haber: Çin porselenine damping uygulayacağız ülke olarak.

Bu arada zamanında Bush da Trump gibi (O da Cumhuriyetçi Parti’dendi) vergi koyacağım demişti….sonra geri adım attı. Peki Trump? Meksika sınırına duvar veya sağlık reformu yalan oldu şimdilik mesela. Arkadaş Twitter üzerinden fikirlerini paylaştığı için son tweet’te dediği “Trade wars are good, and easy to win” (Dış ticaret savaşları iyidir ve kazanması kolaydır) sözü ben bu işin arkasındayım demek. Haaa çoğu zaman söylemek yapmaktan daha zordur (easier said than done), izleyip göreceğiz. Bu söylemler umarım göz korkutmak için söylenmiş cümleler olur. Aksi halde en basit haliyle çelik ve alüminyum olayı döner ulaştırma (otomotiv, otobüs, uçak, gemi vs.), beyaz eşya, konserve, ambalaj, kimya, kağıt, cam, boru, süt vs. derken bir bakmışız bütün sektörleri vurmuş olur. Böyle senaryolar insanın aklına geliyor ama inanmak istemiyor galiba. Umarım saçmalamadır.

Varsayalım vergi çeliğe ve alüminyuma geldi. ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross pek bir etkisi olmaz demiş. Bildiğim kadarıyla kendisi çelik sektöründe yıllarca çalıştı. Bizi ilgilendiren temel konulardan bir tanesi ABD’de deki çelik ve alüminyum fiyatları artarsa diğer fiyatları artırır mı (Yıllık %0.1 etkisi olabilir diye okudum)?  Bu etki %0.1’den fazla olursa enflasyon daha çabuk gelir mi, o hızlanırsa FED faizi arttırır mı (zaten ufak ufak piyasan para çekiyor)…Diğer taraftan ABD bütçe açığı artacak hikayesi (yani biz de olduğu gibi bütçe açığı ve paranın değer kaybetmesi). Şu an zaten DX’deki artış ve düşüş bence buradan kaynaklanıyor. Mali açık beklentisi aşağı çekiyor FED konusu yukarı itiyor (FED Başkanı bir şey dedi ve bence çok kritikti: Ücretlerde güçlü yükseliş dair net bir kanıt yok yani faizlerdeki artışın ücret artışlarına sebep olması gerekir. Meali şu demek bizim için her ay açıklanan ücret artışlarına ilişkin verilere çok daha kritik bir hale geldi. İstihdam problemi çok uzun zamandır gündemde yok biliyorsunuz). Bu durumda ABD tahvil faizleri niye artıyor. Yatırımcı diyor ki, eğer mali açık artacaksa (örneğin alt yapı yatırımları sebebiyle) devlet daha da borçlanacak. O zaman ben elimdeki tahvil satayım (tahvil satılınca faizi artar), ileri de daha yüksek faizden alırım. Doların güçsüzleşmesi için bir başka senaryo: ABD otomobil üretimi çok. Firmaların çeliğe ihtiyacı var. ABD yerli üretimi devreye girene kadar sektör yüksek faizle ithalata mecbur kalabilir. Böyle olursa dış ticaret açığı artar, o da bizdeki gibi paranın değerini düşürür (yani dolar zayıflar).

Ticaret savaşları hikayesine bir de başka açıdan bakalım. Ticaret savaşı dediğimiz kur savaşlarının bir sonraki evresi sığ bakışlı para odaklı finansçı bakış açısından (nerede insanlık nerede sohbet muhabbetJ. İşin garibi sebeplerini vs. boş verip basitçe bakarsak ABD korumacılığı Çin serbest ticareti savunur duruma geldiJ). Karambole gitti ama Almanya Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Jens Weidmann bir anda çıkıp ne dedi: 2019 yılı ortasına kadar Avrupa Merkez Bankası'ndan faiz artırımı beklememek mantıklı olur dedi. Meali, Euro değerlenmesini istemiyoruz bu bizim ihracatımıza zarar veriyor dedi. Aynı Trump’ın dolar için istediğini (dolar değerlenmesin) onlar da Euro için istiyor.

Bizim ezberimiz nedir? Dolar düşsün Euro çıksın bu bizim işimize gelir. Evet ama daha önce de konuştuk Euro çıkınca enflasyonumuza yukarı yönlü etki yapıyor. Daha da önemlisi bunlar Dolar’ı Euro’yu aşağı çekeceğim kavgası verirken eğer TL değerlenirse (döviz düşerse), bu benim gözümde şu anlama gelebilir: TL aşırı değerli kalırsa, cari açık artar ve krizin adımları hissedilmeye başlanmış olabilir (daha önce konuşmuştuk). Bu kötü senaryolar sadece zihin jimnastiği ciddiye almamak lazım. Bu açıdan bakınca iyi ki cari açık, bütçe açığı var diyor insanJ. Demiyorum… demem de. Burada yazar bir soruna işaret ediyorJ. Hadi zırvalayım: Varsayalım dolar daha da düşüyor TL değerleniyor. Bu durumda aşırı ithalat tehlikesi ile karşı karşıya kalmayalım diye kamu TL’nin değerlenmesini engellemek isteyebilir mi? İsteyebilir, kulağa saçma gelmiyor teoride en azından. Tabi işin psikolojik boyutu da var ama o kısmını siyasetçiler çok iyi bilir.

Bize gelince. Benim bildiğim Erdemir ve Kardemir’in ABD’de o kadar çok satışı yok (fakat bu yazdığım tamamen uydurma da olabilir). Esas problem ABD mal satamayan mesela yerli oyuncular acaba iç piyasaya yönelip fiyatları, dolayısıyla da, bu iki firmanın karlarını aşağı çekebilir mi? Peki içerde fiyatlar ucuzlarda inşaat sektörü bundan nemalanır mı? Zor bir soru ve tamamen uyduracağım. İnşaat demiri için hükümet ithalat için gümrük vergisini indirmişti ama konut satışlarında bir patlama olmadı. Trump dediğini yaparsa o zaman inşaat için iç pazara etkisi ne olur bilmiyorum ama konut kredi faizleri yüksek olursa insanların ev alması kolay olmuyor haliyle.

Gümrük Bakanlığı tarafından açıklanan dış ticaret verilerine göre ihracat Şubat ayında yıllık %9,0 artarak 13,2 milyar dolara yükselirken ithalat aynı dönemde %19,6 artışla 18,94 milyar dolara yükseldi. Böylelikle ihracatın ithalatı karşılama oranı Şubat 2018’de %69,6 oldu ve dış ticaret açığı 5,75 milyar dolara yükseldi. (Ticaret açığı TL’nin değer kaybetmesi yönünde etki yapıyor). Diğer taraftan bizim PMI verimiz ve ihracat verilerimiz (En büyük ihracat pazarımız olan Euro Bölgesi Şubat ayı imalat sanayi PMI 58,5’ten 58,6’ya revize edilmiş. İtalya ve Fransa’da imalat sanayi ivme kaybı beklentilerin ötesinde olmuş ama Almanya işi toparlamış. Şubat ayı PMI verilerinde belirgin bir ivme kaybı görülmüş ama mevcut seviyeler bölgede büyümenin bu yıl ilk yarı boyunca potansiyelinin üzerinde kalabileceğini teyit ediyormuş) iyi geldi geçen hafta (borsaya olumlu anlamda etki eden veriler). Yani sanayi de işler iyi gidiyor. Bunun gibi veriler temelcilerin borsadaki satışları normal görmesinin arkasındaki sebep. Teknikçilere gelince bugün Sn. Aym söylemişti, OBO vardı endekste. Bence pek takılmamak lazım TOBO, OBO vs. filan ama hiç yokmuş gibi davranamamak lazım.

Bu arada endeks inanılmaz iyi dayanıyor. Cari açık, bütçe açığı, işsizlik, jeopolitik riskler (Suriye, ABD, İran, Irak, İsrail, S.Arabistan….) vs. şimdi yazıp canımızı sıkmayım ama inanılmaz dayanıyor. İşin aslı bizim borsa yüksek betalıdır. Yani dünya da satış varsa biz de yeriz satış. Bizim borsa peki niye ayak uydurmuyor bu sürece. Saat farkı sebebiyle yırtıyoruz diye yorumlar okudum. Yani ne diyebilirim kiJ İyi bilançolar ve risk iştahı (Bu sıcak para çok ürkektir ve durmadan giderim ha derL Gitmemek için hep daha fazla faiz ister. Hele ki FED vs. faiz arttırışa bizden daha da ister) bizi ayakta tutan şeydi. Bu kadar dayanmasının sebebi acaba iyi gelecek Mart ayı bilançoları mı? ya da Avrupa’da işler iyi gidiyor ve ilişkiler düzelecek hikayesi mi? Tam olarak ne olduğunu söylemek zor fakat Trump’ın söylemi (çelik ve alüminyum) DAX ve Nikkei gibi ihracatçı gibi ülkelerin endeksinde satışların fazla olmasına yol açtı, haliyle (böyle bakınca S&P göreceli olarak DAX ve Nikkei’den daha güçlü kalabilir tabi). Neden böyle oldu derseniz her ülke her ülkeden mal ve hizmet alır. Yani ithalat yapar. Sorun ithalatın çokluğundan çok ithal ettiğini ne kadar katma değer ekleyip ihraç ettiğindedir (yani küresel değer zincirinin neresinde olduğundadır) bence. Sanırım biz de S&P odaklı olduğumuz için ne olduğunu pek anlamadan geçiririzJ. İnanmayım bu dediğime, burada şair bir yanlışın altını çiziyorJ.

Bu hafta Para Politikası toplantısı var. Benim bir beklentim yok. Kararlılıkla mücadeleye devam minvalinde bir söylem olacaktır herhalde. Acaba bizim kadar kararlılıkla durun başka Merkez Bankası var mı bilmiyorum, belki yıllardır kararlılıkla durduğunu söyleyen tek Merkez Bankası bizimkisidirJ. Umarım maliye politikası ile bir anlaşmaya varırlar da bu çift başlı gidişat sonlanır. Maliye politikası da büyüme diyor (KGF, teşvik vs.). İşin berbat tarafı TCMB faiz arttırıyor döviz düşüyor, sonra tahvil faizi artıyor TCMB faizi yetmiyor, döviz bir üst banda gidiyor. Sonra bu oyun yeniden başlıyor uzunca bir süredir. Bu arda uzun zamandır konuştuğumuz bir konu var: Dünyada MB’lerin faiz arttırması. Bu durumda TCMB faizi indirebilir mi, eğer TCMB indirmezse tahvil faizi, banka faizi düşer mi? İşin özün kur, faiz ve enflasyon hikayesi kağıt, taş, makas oyunundaki ilişki gibidir.

Yerleşikler çok fazla döviz alıyor, bu biraz rahatsız edici. Yaşı yetenler bilir bu alımların daha önce yol açtığı ekonomik problemleri. Yanlış anlaşılmasın, sadece dikkat çekici o kadar. Ortada fol yok yumurta yokken gereğinden fazla anlam yüklemeye gerek yok.

Bu hafta enflasyon verisi gelecek. Yine düşecekmiş. Tabi düşecekte düştüğü yer yine yüksek ya neyse. Peki bizim tahvil faizleri. Basit düşünelim. Enflasyon düşecek TCMB faiz düşürecek hikayesi tahvil faizi aşağı çeker. Diğer taraftan ABD tahvil faizi arttığı için tahvil faizi yukarı gidecek hikayesi tahvil faizini yukarı iter. Hangisinin olacağını göreceğiz, umarım ikincisi olmaz.

Son söz. Bu hafta başımızdan gelenler gösterdi ki, biraz ortalık karışabilir. Naçizane görüşüm sakın ama sakın burada yazanlar dahil başkasının dediğini takmayın. Mesela ücret artışı olur millet gider tahvil satar, tahvil faizi artar. Büyüme iyi gelecek beklentisi ile gider hisse alabilir ya da o ara bir şey çıkar nakitte kalır gibi (Trump gibi mesela). Yani daha önce de yazdım. İyi büyüme, düşük enflasyon ve faiz yerine galiba iyi büyüme yüksek faiz ve enflasyon dönemine giriyoruz. Ekran önünüzde veriye görüyorsunuz amaç para kazanmak (az kayıp çok kazançla yola devam etmek) haklı çıkmak işin keyifli tarafı ama para kazanmıyorsanız haklı olmanız yılsonu bilançonuzda üzüntü yaratır😟

Tüm dünya borsalarına bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

VIX (Chicago Board Exchange Market Volatility Index) endeksine bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Türkiye CDS Endeksi (Buraya tıklayarak güncel grafiği görebilirsiniz.).

MSCI Turkey EFT Endeksi'ne bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Yabancı Oranı Grafiği (T-2 gün olduğunu unutmayın lütfen).

 
Gelişmekte olan piyasalar endeksine bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Yarınki gündem hakkında buraya tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

BANKACILIK


HOLDİNGLER


HAVACILIK


İLETİŞİM


PETRO KİMYA



METAL EŞYA


ANA METAL


EKGYO


BIST 30


BIST TÜM
BIST 30 ve varanti olan tüm hisselerin alım-satımlarını gösteriyor.



DÖVİZ
Gelişmekte olan piyasalar için kurun gidişatına bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Dolar/TL ile yüksek korelasyona sahip ABD 2 yıllık tahvillerine bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Aşağıdaki "kur" grafiğinde EURUSD ve GBPUSD’yi verileri kullanılmadı.


DÖVİZ SEPETİ


EMTİA


DÜNYA ENDEKSLERİ


TAHVİL FAİZİ (2 YILLIK)


TAHVİL FAİZİ (10 YILLIK)


Varant
Bakış Açısı
Yorum
Endeks
Nötr
Cuma günü talep vardı ama fiyat baskın geldi. Kapanışta alımlar geldi. 142900 altında satım, üstünde alım düşünürüm. Cuma günü tahvil faizi arttı, CDS arttı, döviz sepeti düştü, endeks düştü.
AKBNK
Nötr-Pozitif
Alıma dönersem ilk alacağım olacak galiba. En beğendiğim banka bu ara AKBNK.
GARAN
Nötr-Negatif
GARAN tapki verebilir buralardan Bence bu ara AKBANK daha iyi performans gösteriyor.
HALKB

Günübirlik alım hareketlerş dışında ilgi dışı.
VAKBN
Nötr-Pozitif
AKBANK ile aynı ama sanki satışa dönerse sektör bunu tercih edebilirim gibi, kafa karışık. Sırf momentum sebebiyle yaparım herhalde.
YKBNK
Nötr-Pozitif
Tepki gelebilir.
ISCTR
Nötr-Pozitif
AKBANK ile aynı. Tüm bankacılık sektörü için alıma dönmem için görmem lazım (Cuma günü öğleden sonra biraz talep geldi aslında), tahvil faizleri sebebiyle.
KCHOL
Nötr-pozitif
Eksi de kapattı ama konuştuğumuz gibi tepkisini de verdi. Ben alım yönüyle ilgilnmiyorum şimdilik.
SAHOL
Nötr-pozitif
Biraz izlemem lazım alıma dönmek için. İlla alacak olsam SAHOL’u alırdım KCHOL yerine.
SISE
Nötr-pozitif
TRAKCM ve ANACAM açılışta artıdaydı, kapanışta eksi kapattı. Şişe’yi seviyorum ama sürekli satış yiyor bir süredir ama direniyor (benim de arkamda İş Yatırım olsa ben de direnirimdim). Şişe 4.77’nin üzerinde kaldığı sürece olumlu bakarım (kapanışta gelen alım hacimsiz karambol alımıydı). Şu satış furyası umarım bu hafta biter. 1 hafta kırmızı yaklaşık 4 haftadır da yatay kapatıyor.
THYAO
Pozitif
Sert satış yedi ama bu hisse fakat algı bir süre önceki ASELSAN gibi. Bu yüzden bilanço filan gelmeden bunda negatif yazmak istemiyorum. Fakat yabacılar satıyor. Gözüm üzerinde
PGSUS
Nötr
THY gibi.
TCELL
Nötr-Pozitif
Tepki vermesi gereken yerden tepki verdi. Dipçilere selam olsun.
TTKOM

Perşembe gece ben yorum yaptıktan sonra Trump olayı değiştirdi. Zaten Perşembe günkü yorumu güncellemiştim. Piyasa olumlu bakıyor ama benim kafam karışık. Dolar düşünce bu hisse genelde artar. Yani şartlar artmasını destekliyor.
PETKM

Petkim hem bedelsiz (geçen sene vermemişti) hem temettü vereceğim demiş. 1 TL nominal değerli paya isabet eden kar payı net 0.34 iken bu sene 0.46’ya yükselmiş. Yatırımcıyı korumak böyle oluyor işte.
TUPRS
Nötr-Pozitif
Odağımda değil ama kötü günleri geride bırakmak istiyor galiba.
EREGL

Yukarıda kusturana kadar yazdım.
KRDMD

Yukarıda kusturana kadar yazdım.
ARCLK

Tepki verebilir ama alım anlamında ilgi dışı. Bu arda düşme ivmesinde (hız/zaman) azalma var ama çelik hikayesi nasıl etki edecek görmek lazım.
TOASO
Nötr-Pozitif
Alım anlamında ilgi dışı ama çelik hikayesi nasıl etki edecek görmek lazım. Trump buraya da bulaşırım ha dedi.
EKGYO
Negatif
Geri alım konusu gündemde ama bence hala millet elindekini çıkarma derdinde.
BRENT
Nötr-Pozitif
Fakat artış dolardan mı talepten mi bilmiyorum.
XAUUSD
XAGUSD
Nötr-Pozitif
Burası karışık biraz. Düşen DXY, artan tahvil faizi ve enflasyon beklentisi.
Döviz Sepeti
Nötr-Pozitif
Kutuyu çizdim, yukarı kırarsa alımı düşünebilirim. Piyasanın yukarı zorlayacağını zannetmiyorum ama belli olmaz tabi.

NOTLAR
- Veriler ve görseller “Matriks” programı ve yukarıda kaynakları belirtilen web sayfalarından faydalanarak üretilmiştir.
- İnceleme yöntemi ve genel olarak kullandığım yaklaşımlar hakkında bilgi almak isterseniz lütfen bakınız: 
CANSLIM
DARVAS
SWING
- Sıkça sorulan sorulara bakmak isterseniz: SSS
- Bloga destek olmak için ADBLOCKER gibi reklam engelleyici programları bu sitede kapatmanız ya da işlevsiz (disabled) hale getirmeniz yeterli olacaktır.
Paylaş:

0 yorum :

Yorum Gönder