Varant seçerken ne yaptığımdan bahsetme istiyorum. Öncelikli olarak dayanak varlığın hareketine bakıyorum (varantlar hakkında bilgi almak için buraya ve buraya tıklayabilirsiniz) ve bir kutu oluşturmasını bekliyorum (kutu konusunda detaylar için buraya tıklayabilirsiniz).
Örnek olması için ŞİŞE ve Garanti hissesinin fiyat hareketleri üzerinden anlatmaya çalışacağım:
Şişe (kutu 1) oluştuğu zaman, kutunun üst sınırını buluyorum.Çünkü beklentim artış yönünde olduğu için. Yaklaşık olarak 4.20. Sonra dayanak varlığı Şişe olan ve kullanım fiyatı 4.2’ye en yakın olan ve vadesine 1 veya 1.5 ay kalmış olan alım varantı buluyorum. Bunları İş Varant ve Deutsche Bank Türkiye sayfalarından bulabilirsiniz. Böylece yukarı hareket başladığı zaman hangi varantı alacağıma karar vermiş oluyorum.
Temel analizini beğenmediğim şirketin ekstrem bir şey olmazsa alım varantları için fırsat kollamam. Örneğin aylardır EKGYO için olumsuz düşündüğümü yazıyorum. Bilançosunu beğenmediğimi de söyledim. Okla gösterdiğim zamandan beri satım varantlarını alıyorum. Bir ara belirttiğim gibi alım varantı aldım çünkü şirket hisse alımı yapıyordu:) Ne zaman işler düzelir ve bu bilançoya yansır, o zaman da alım varantlarının peşinden koşarım.
Bazı aradaşlar vadesine daha az kalmış varantları tercih ediyor. Her gün varantların alım-satımlarını yayınladığım için bu farkın farkındayım. Fakat benim böyle yapmamın sebebi kaybedebileceğim para riskini azaltmak. Bir varantı için günlük örneğin %10 kayıp çok normaldir (hisse de olanlar genelde bu oran olunca dünya başlarına yıkılır. Bu yüzden varantlarla hisseleri birbirine karıştırmayın lütfen). Borsanın ilk kuralları oyun içinde kalmaktır. Yani paranız biterse temel analiz, teknik analiz filan hiç bir işe yaramaz.
NOTLAR
- Resim buradan alınmıştır.
- Veriler ve görseller “Matriks” programından alınmıştır.
0 yorum :
Yorum Gönder