1 Ocak 2017 Pazar

Trend Ne Kadar Güçlü: ADX İndikatörü





Average Directional Index’i (ADX), aşağı ya da yukarı yönlü trendin gücünü anlamak için J. Welles Wilder tarafından geliştirilmiştir. Temel motivasyonu ise hissenin (ya ilgilenilen yatırım aracının) yükseliş ya da düşüş trendinde mi yoksa kısa süreli alım ve satımlar yapılan bir pozisyonda mı olduğunu anlamaktır.

ADX, 0-100 arasında değerler almaktadır. Bu indikatör,50-60’ın üzerinde çok nadiren görülmektedir. Genelde (kişiden kişiye değişebilir) ADX’in değeri 20’nin altında ise zayıf trendi, 40’ın üzerinde ise güçlü bir trend olduğunu işaret eder (bu değerleri 15 ve 30 olarak alanlarda vardır, belirtmek istedim).

ADX trendin boğa mı ya da ayı mı olduğunu söylemez, sadece gücünü gösterir. Örneğin ADX değerinin 40’ın üzerinde ise bu size hissenin hareketinin çok güçlü olduğunu söyler ama yönü hakkında bilgi vermez.

ADX aynı zamanda trendin başladığı veya bittiği hakkında da bilgi verir. Örneğin 20’nin altında başlayıp 20’nin üzerinde doğru giden bir hareket, kısa süreli al-satlar yerine trendin başlayabileceğini söyler ya da 40’ın üzerinde 40’ın altına doğru bir harekette size trendin bitmeye başladığını kısa süreli al-sat döneminin başlayabileceğini söyler.


ADX, yine Wilder tarafından geliştirilen, Positive Directional Indicator (+DI) ve Negative Directional Indicatorlerinden (-DI) türetilmiştir. Tek başına yeterli olacağını düşünmemekle beraber yine de belirtmek istedim; +DI ve –DI kesişimi al-sat sinyali olarak da kullanılmaktadır. +DI’nın –DI’nin üzerine geçmesi al sinyali; +DI’nın –DI’nın altına geçmesi ise sat sinyali olarak yorumlanmaktadır. Bunu başka bir yazıda detaylandırmayı düşünüyorum ama +DI ve–DI arasındaki açıklığın artması hareketin güçlendiğini göstermektedir (aklınızda durmasında fayda var).

ADX; +DI ve –DI kombine etmekte ve hareketli ortalama ile veriyi yumuşatarak trendin gücünü ölçmektedir.
Genelde ADX hesaplanması için hissenin 10 veya 14 günlük verisi kullanılmaktadır ve Wilder’a göre ADX mutlaka DMI ile birlikte kullanılmalıdır (eğer günlük alım-satım yapıyorsanız ADX’i örneğin 5 güne ayarlayabilirsiniz).

Sonuç olarak ADX, trendin yönü ya da momentumu hakkına bilgi vermez. Sadece gücü hakkında bilgi verir. Her indikatör gibi, ADX’de hesaplama yapıldığı gün ve önceki günlerin verisini kullanarak hesaplandığı için 1-2 gün geç sinyal üreten bir indikatördür. Diğer bir ifadeyle, önce aşağı ya da yukarı trendin başlaması gerekir ki ADX sinyal üretebilsin.

Videoda ADX ve DMI’ın beraber kullanılarak nasıl yorumlanabileceğini izleyebilirsiniz.

Not: Wilder, ADX’in yanı sıra; Average True Range, Relative Strength Index (RSI), ve Parabolic SAR’ı geliştiren kişidir. Wilder’ın, New Concepts in Technical Trading Systems adlı kitabının ismini Google yazdığım zaman şu adreste olduğunu gördüm: https://goo.gl/r1dVsg





Paylaş:

3 yorum :