19 Mart 2018 Pazartesi

20.03.2018 Varant Analizi

Varantların alım-satım yüzdeleri. Bugün bizim 3 silah silahşorlardan kapanış saati itibariyle BIST30 %1.77 düştü, tahvil ortalamada (2 ve 10 yıllık) %0.44 arttı ve döviz sepeti %0.91 artı.

Brexit konusunda açıklama gelmiş Kraliçe’ye yaramış. Ne oldu dünya bizim bloğun dünkü yazsını okudu satışa geçelim mi dedi😀 Şaka bir yana bugün spesifik olarak ne oldu bilmiyorum ama bir süredir çıkamadıkları malumdu endekslerin. Dünkü yazıyı şöyle kapatmıştık: “Umarım sadece biz de değil tüm dünyada piyasalar belirsizliği yukarı doğru kırar.” Umarım yarın da bu temenniyi yapmak zorunda kalmayız. FED’i bekleyin derim illa alıma geçeceğim ben diyorsanız. Oynayacak olsam, üzerinde pozitif ilgi olan (iyi bilanço beklentisi olan), döviz fazlası olan ya da kendini hedge eden hisselerin alım varantlarını tercih ederdim. Tabi piyasa alıma döndüğü zaman. 

Bu arada ortam iyiyse ve büyüme varsa borsalar yeşile döner. Bu temel kuraldır ama borsa yeşile dönmeden siz varantta alıma dönerseniz varantın acı yüzüyle karşılaşırsınız. Temettü veren hissenin  o gün düşmesi normaldir (endeksi ağırlığınca çekmesi de normaldir). Fakat temettü veren hissede beklenti sürüyorsa, temettü verdiği günden sonraki gün(ler) illa düşecek diye bir kural yoktur.

Tüm dünya borsalarına bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

VIX (Chicago Board Exchange Market Volatility Index) endeksine bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Türkiye CDS Endeksi (Buraya tıklayarak güncel grafiği görebilirsiniz.).

MSCI Turkey EFT Endeksi'ne bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Yabancı Oranı Grafiği (T-2 gün olduğunu unutmayın lütfen).

 
Gelişmekte olan piyasalar endeksine bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Yarınki gündem hakkında buraya tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

BANKACILIK


HOLDİNGLER


HAVACILIK


İLETİŞİM


PETRO KİMYA


METAL EŞYA


ANA METAL


EKGYO


BIST 30


BIST TÜM
BIST 30 ve varanti olan tüm hisselerin alım-satımlarını gösteriyor.



DÖVİZ
Gelişmekte olan piyasalar için kurun gidişatına bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Dolar/TL ile yüksek korelasyona sahip ABD 2 yıllık tahvillerine bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Aşağıdaki "kur" grafiğinde EURUSD ve GBPUSD’yi verileri kullanılmadı.


DÖVİZ SEPETİ


EMTİA


DÜNYA ENDEKSLERİ


TAHVİL FAİZİ (2 YILLIK)


TAHVİL FAİZİ (10 YILLIK)



Sektör  Bakış (Açısı): Yorum

Endeks (Negatif): Değişen bir şey yok gardınızı hala sıkı tutmaya devam edin derim (ben bunları yazarken ABD endeksleri daha fazla düşmemek için çabalıyordu). Umarım FED Çarşamba gecesi daha da bozmaz ortalığı. CDS, tahvil faizi ve döviz kurunun dediği olmuş bugün.

Bankalar (Nötr-Negatif): Dün konuştuğumuz olabilir ama hala negatifim

Holdingler (Negatif): KCHOL’de umarım dikkatli olmuşsunuzdur. SAHOL ve Şişe’de konuştuğumuzu yapmış. Alım ilgi dışı

Ulaştırma (Negatif): PGSUS’a THY’de eklenmiş. Alım ilgi dışı. THY’yi uzun zamandır endeks indikatörü olarak bakıyorum malumunuz.

İletişim (Negatif): TCELL alım ilgi dışı. TTKOM’a dikkat. İlgi var ama iila alıcam diyorsanız piyasanın biraz düzelmesi lazım yükselişe güvenebilmek için bence.

Petro-Kimya (Nötr-Negatif): Tüpraş’da TTKOM ile aynı. Petkim’de alıma dönmek için bekledim eğer oynuyabiliyor olsaydım.

Demir-Çelik (Nötr-Negatif): Erdemir beklentimin biraz dışında düşmüş ama endekste bugün salçaya dönmüş. Eregli konusunda dün yazdıklarımın hala cevabını bilmiyorum. KRDMR’de iyi bilançonun tadını çıkarmaya devam edebilecek miyim merak ediyorum. Hisse inanılmaz dayanıyor.

Metal-Eşya (Nötr-Negatif): ARCLK alım anlamında çok uzun zamandır ilgi dışı ama temettüsü iyi bu arada ilgilenenler için. TOASO’da hala alıma uzağım ama bir eşek tepmesi hareketi bekliorum.

Emlak (Nötr-Negatif): Alıcı gözle bakmıyorum hala.

BRENT (Nötr): DXY önemli

XAUUSD&XAGUSD (Nötr): DXY önemli.

Döviz Sepeti (): Geri çekilme mi düşüş mü olduğuna kendinizce emin olmadan satım varantını gündeminize almayın derim naçizane. Bu arada ABD 10 yıllıkları sabah nasıl zıplayıp düşmüş öyle, şaka gibi😀


DAX (Nötr): “Çok güvenilir gelmiyor artışlar şimdilik” diye konuşmuştuk dün. Eur’da yaramamış tabi DAX’a. 

NOTLAR
- Veriler ve görseller “Matriks” programı ve yukarıda kaynakları belirtilen web sayfalarından faydalanarak üretilmiştir.
- İnceleme yöntemi ve genel olarak kullandığım yaklaşımlar hakkında bilgi almak isterseniz lütfen bakınız: 
CANSLIM
DARVAS
SWING
- Sıkça sorulan sorulara bakmak isterseniz: SSS
- Bloga destek olmak için ADBLOCKER gibi reklam engelleyici programları bu sitede kapatmanız ya da işlevsiz (disabled) hale getirmeniz yeterli olacaktır.
Paylaş:

Related Posts:

27 yorum :

  1. Bu uyumsuzluk can yakacak gibi
    https://invst.ly/6yu47

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Grafik hiç iç açıcı gelmedi bana. Umarım yakmaz

      Sil
    2. Destekler çok zayıf.Umarım talep gelene kadar yatayda oyalanır.%7-8 ağır gibi endeks

      Sil
    3. Umarım yoksa sizin göndediğiniz grafik başka bir şey söylüyor.

      Sil
    4. Valla ne desem bilemedim
      https://invst.ly/6yuhe

      Sil
    5. Ne diyeceğinizi tahmin etmek zor değil. Umarım demezsiniz:)

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Sildim hocam:)Olmamış şeyler için tedirgin olmaya gerek yok galiba

    YanıtlaSil
  4. 2008-2018 sadece rakamlsal benzerlik:)

    YanıtlaSil
  5. Yarın tahvil ihalesi varmış. Orada talep gelirse ve FED'te sıkıntı yaratmaz ise olumlu etkilenebiliriz bir süre...sonrasına bakarız tabi

    YanıtlaSil
  6. Yanıtlar
    1. Bir süre dedim çünkü dün yazdığım sıkıntılar gündemde anladığım kadarıyla hala malesef.

      Sil
  7. Aynen haklısın hocam.Bu arada Ereğlide tüm gelirler dolar bazında, faalyet giderleri de dolar bazında ama yüzde 12 si tl.Dolayısıyla bu kurla sallanmaması gerektiğini düşünüyordum ama dediğiniz gibi piyasalar salça olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eregli uzun zamandır beğeniyorum ama ABD çelik hikayesi, iç piyasaya yansıması vs. biraz kafa karıştırıyor.

      Sil
  8. Bu arad dikkatimi çeken bir yazıyı paylaşmak isterim,
    Çetin Ünsalan
    Borsada bir kural vardır: Herkes birden kazanamaz. Kazanç ise mutlaka kaybedenlerin eseridir. Genellikle de kaybedenler, sermaye bakımından piyasayı domine edemeyen kişilerdir.

    Elbette ideal, şirketlerin gerçekten faaliyetlerine ve bilanço değerlerine uygun, hissedarlığı esas alan bir borsa tanımından bahsetmiyorum. 2 binli yıllarla birlikte dünyayı eskiye oranla daha çok saran, bugün üretilen mal ve hizmetin 10 katı fazla sanal bir parayı, hedge fonlar başta olmak üzere türev piyasalarla yaratan yapıdan söz ediyorum.

    Geldiğimiz noktada dünya ekonomisi çok hasta ve bunu taşıyabilme kabiliyetinde değil. Bu bina çökecek. Bu tespiti geleceğin ekonomisi ve bağlantılı olarak siyasetinde söz sahibi olma savaşıyla bütünleştirdiğinizde büyük bir silkelenmenin yaşanacağını görmemek mümkün değil.

    Nitekim Davos öncesi ve sonrası açıklamalara da baktığınızda düzeltme gibi konuları daha çok telaffuz eder oldular. Çünkü çok kutuplu dünya hesapta olan bir şey değildi ve sıkışıklıklarını manevralar yaratarak aşmaya çalışıyorlar.

    Oysa yine 2008 krizinden sonra beklenen bir gerçek daha var. İkinci dip… Çok uzun zaman önce izleyicilerimize ve okurlarımıza anlatmaya çalıştığımız resesyon yeniden dile getirilir olmaya başladı. Resesyon, yani ekonomide durgunluk. Hatta buna durgunluğa paralel, fiyatların yani enflasyonun artması anlamına gelen stagflasyonu da ekleyin.

    Dünya ekonomisini çok ciddi anlamda çatlatır. Peki dünyayı bir kenara koyarsak bize ne yapar? Öncelikle borç ödeme kabiliyetini ihracata bağlamış, reel sektörü zorlamaya başlar. Hatta nakit ihtiyacı zorluğundan zararına satışlar ve ardından şişen stoklar, artan finans maliyetleri ve tahsil edilemeyen alacaklarla iflaslar ile işsizlik patlar.

    Bu durum sosyal sıkıntıların yanında, piyasaların ve bankaların ödemeler zincirini dağıtır. Devlet, vergi, SGK primi gibi alacaklarını kasaya koyamaz hale gelir. Hatta elektrik ve benzeri ödemeler sıkıntısından, modeli itibariyle tekrar kamulaştırmaya kadar gidecek yeni bir maliyetle tanışır.

    Bankaların sendikasyonları sıkıntıya girdiği anda, devlet güvencesiyle yeni bir tartışma başlar. Döviz maliyeti ve ihtiyacı arttığından, bu değerlere de yansır ve eldeki kaynak hızla tükenirken, enflasyondan faize kadar tüm göstergeler alt üst olur.

    Formül sadece bizim için geçerli değil. Gelişmekte olan, parasal bollaşma sırasında gücünün üzerinde kaynak kullanıp, kaynağı üretim ekonomisine yatırmayan, borca batan tüm ülkeler benzer şeyleri yaşarlar. Ama bu durumda gelişmişlerin de büyük kayıpları olur.

    Bu nedenle herkesin kazanamayacağı bu oyunda birilerinin kaybetmesi amaçlanmaktadır. Sıra da kırılganlardan başlayacaktır. Peki ani şoklar ve batışlar kazanç getirir mi?

    Elbette hayır. Bu durumda herkes batar. O zaman dünyanın uyguladığı formülü bu açıdan düşünmelisiniz. Bizim de içinde bulunduğumuz ülkelere riskleri satacaklar ve sonra zararı azaltarak, belki de kazanç sağlayarak köşeye çekilip, sonrasındaki siyasi nemaları toplayacaklar.

    Tüm bunlar olacak ve göreceksiniz. İşte bu yüzden 2008 krizinden beri, kendileri adım adım risk satmaya çalışırken, bizim gibi ülkelere finansçı jargonuyla iyimserlik adı altında sahte beklenti pompalıyorlar.

    Uyanalım artık. Çözüm, sorunla ve gerçeklerle yüzleşmekle, insanlara gerçeği anlatmakla başlar. Uyanırsak, oyunu bozar ve elalemin ekstra maliyetini değil, sadece kendi yaptığımız hatanın bedelini öderiz. Yoksa sadece başkasının oyununda piyon ve oyun bittiğinde hesabı ödeyen oluruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ellerinize sağlık, cok tesekkur ederim.

      Sil
    2. Rica ederim hocam.Dediğiniz gibi bilgi paylaştıkça çoğalıyor

      Sil
    3. Yessss:), cok cok sag olun

      Sil

  9. Resesyon riski artıyor mu?
    160 milyar dolarlık fon yöneten Bridgewater Associates şirketinin başındaki isim Ray Dalio'nun resesyon riskinin arttığına dair düşünceleri dikkat çekti
    Bridgewater Associates fonu kurucusu Ray Dalio pazartesi günü Linkedin Blog’da yayınladığı yazısında Fed’in beklenenden daha güçlü ekonomik verilere ve daha fazla mali harcamaya verdiği tepkilerin bir ekonomik yavaşlamaya neden olabileceğini belirtti.

    Dünyanın en büyük fonunu yöneten Dalio “Merkez Bankalarının para politikaları konusunda doğru adımları atmalarının zor olduğu bir dönemde olduğumuzu biliyoruz; ki bununla beraber dengeleyici aksiyonlar da özellikle zor olacak, dolayısıyla önümüzdeki 18-24 aylık süreçte bir resesyona girilmesi riski yükselişte” yorumunu paylaştı.

    Dalio açıklamalarında Fed’in verilere ve mali teşviklere nasıl tepki vereceği konusuna odaklandığının sinyallerini verdi.

    Yatırımcılar ekonomik veriler güçlenmeye devam ederken, Merkez Bankası’nın parasal genişlemeyi düşüreceği ve faiz oranları daha agresif biçimde artıracağı konusunda endişeliler.

    Güçlü ekonomik verilere dair raporların tahvil piyasasında tepki yarattığını ve anlaşılabilir biçimde bunun görüldüğü şekilde hisse senetlerine yansıdığını belirten Dalio, Cuma günü açıklanan mali teşvik politikalarına dair açıklamaların tahvil faizleri için daha fazla ayı görünümü yarattığını dile getirdi. Ve yakında büyük altyapı planlarının açıklanacağını bununla beraber daha fazla bütçe açığı ve bu açığı kapatmak için daha fazla tahvil ihracı görülebileceği tahmininde bulundu.

    Ki Dalio’nun saatler öncesinde öngördüğü üzere, ABD Başkanı Donald Trump dün akşam saatlerinde 1.5 trilyon dolarlık altyapı planlarını kamuoyu ile paylaştı.

    Dalio piyasanın geneli güçlü 2018’e odaklanmışken kendilerinin 2019 ve 2020 yıllarına Amerika’nın seçim dönemine (öncesine ve sonrasın) odaklandıklarını belirtiyor.

    “Açıkçası resesyon olasılığını ve önümüzdeki seçimler öncesi gerçekleşebilecek bir resesyonun nasıl görünebileceği konusunu konuşmamak uygunsuz bir öngörü olur” diyor.
    Uzmanlar Dalio’nun görüşüne dair ne dedi?

    CNBC yayınına katılan iki farklı ekonomiste Ray Dalio’nun görüşü sorulduğunda Stuart Frankel’den Steve Grasso Fed’in beklenenden daha agresif olmasının kimseye faydası olmayacağını ve yeni Fed Başkanı Powell’ın piyasadaki rallyi öldürmek istemeyeceğini belirtti.

    Diğer uzman Advisors Asset Management’tan Scott Colyer ise Fed’in piyasaların yukarı gitmesi yönünde bir sorumluluğu olmadığını ancak Fed’in kendi bilançosu ve piyasa balonlarından korktuğunu belirtti.
    Resesyon durumunda birbirimize düşeceğimizden endişeleniyorum

    Dalio yılın başındaki açıklamalarında “Ekonomide gerileme yaşarsak birbirimize düşeceğimizden endişeleniyorum.” demiş ve ABD Başkanı Donald Trump’ın son mali teşviklerinin de ekonomik büyümeyle sonuçlanmayacağına inandığını söylemişti.

    Dalio, olası bir ekonomik resesyonun kutuplaşan ABD’de iç karışıklığı tetikleyeceğinden endişe ediyor. Dalio’ya göre toplumun bazı kesimleri durağan ücretler ve zenginler için vergi kesintileri karşısında dışlanmış hissediyor.

    “Gelir dağılımında en alt yüzde 40’ta kalan kesimin tek sorunu kazançlarının artmaması değil. İş kaybettikleri için uyuşturucu kullanıyor ve intihar ediyorlar. Bu durum zamanımızın en büyük ekonomik, siyasi ve sosyal sorunudur.” demişti.

    YanıtlaSil
  10. Dalio ilginç bir karakter ben de okuyorum yorumlarını ilgiyle .. tespitlerinin çoğunda haklı nedenlere dayandırıyor ama 2 şeyi göz ardı ediyor 1 - likidite azalmasına azalacak ama uzun süreli likidite pompalamayla sıcak parada getiri artık likiditeyi sağlıyor yani kar"ın karı da artık piyasada zaten o yüzden likidite azaltılmaya yöneldi dünya enflasyonu aşağı çekerken faizleri artttırıken varolan likiditenin çok fazla baskı yemeceği bir dünya olduğunu inanılıyor 2cisi bu fazla likit dönemde zaten beklenen küresel hızlı büyümeydi hızlı büyüme olası ersesyonun önüne bir set gibi görülebilir en fazla büyüme hızı aynı kalmayabilir ama sürer anlayışı yani ..yine de temelde söyledikler doğru ve geçerli .. günaydınlar bstymn

    YanıtlaSil