18 Mart 2018 Pazar

19.03.2018 Varant Analizi


Varantların alım-satım yüzdeleri. Bugün bizim 3 silah silahşorlardan kapanış saati itibariyle BIST30 %0.04 düştü, tahvil ortalamada (2 ve 10 yıllık) %0.15 düştü ve döviz sepeti %0.10 artı. Cuma günün esasında bomba bir haber vardı. Ne kadar takip edildi bilmiyorum.

Malum ABD’nin çelik ve alüminyum vergisi konusunda AB bende sana cevap veririm dedi (“mısır, barbunya, pirinç, mısır gevreği,  fıstık ezmesi, yaban mersini, portakal suyu, viski, puro, sigara, tütün, ruj, kot  pantolon, nevresim, ayakkabı, lavabo, merdiven, vantilatör, motosiklet, yat,  tekne, tüp ve çelik….”). Takip edebildiğim kadarıyla oturup konuşuyorlar/caklar bu ara ama okuduğum haber şöyle diyor:

“AB'nin, ABD Başkanı Donald Trump'ın, çelik ve alüminyum damping iddiaları nedeniyle misilleme konusunda yüksek değerli Avrupalı ihracatı için bir tarife vereceğini duyurmasının ardından bir ticaret savaşını önleme amaçlı görüşmeler yapmak için bastırdığı belirtildi. Alman der Spiegel gazetesi, AB Ticaret Komiseri Cecilia Malmstrom ile ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'ın Brüksel'de bir araya geldiğini yazdı. Gazetenin haberinde Lighthizer'ın konuya ilişkin şartları sunduğu ve o şartlar arasında Brüksel'in Çin'den gelen çelik dampingine karşı önlem alması ve çok çeşitli diğer ticaret konularında işbirliği yapması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.” Benim için haberin dikkat çekici yanı Trump’ın AB üzerinden Çin’e karşı hamle yapması (umarım Çin'in suskunluğu aseletindendir).

Çarşamba günkü FED toplantısı (3 mü yapacak 4 mü yapacak hikayenin bir tarafı, diğer tarafı Trump‘ın ucuz dolar istiyorum demesi). Mesela Trump gidip Japonya’ya gidip çatabilir mi? Nereden çıkardın dersen şöyle deyim: Yen düşüyor, eee Japon arabaları ucuza satılıyor ABD’de diye bir tweet atabilir mesela. Al sana bomba şeklinde😀).

Bu arada gittikçe iki kutuplu (Rusya-Çin-Hindistan vs AB-ABD-İngiltere-Japonya) dünyaya doğru yol alıyoruz galiba. Aklıma gelen anlaşmazlıklar (bu liste uzamaz umarım):

Rusya vs. ABD-Almanya-Fransa-İngiltere: Ajan konusu
ABD vs. AB (Türkiye): Vergiler konusu
ABD vs. Çin: Vergiler
İran-Rusya (AB) vs. ABD-S.Arabistan-İsrail: Bölgesel etkinlik (nükleer başlıklı füze)
ABD vs. K. Kore-Tayvan-Çin: Bölgesel etkinlik (nükleer başlıklı füze)
ABD vs. Kanada-Meksika: NAFTA
Türkiye, AB, ABD, Rusya, İran vb.: Suriye
Türkiye-KKTC vs. Kuzey Kıbrıs Rum Kesimi-Yunanistan (AB-İngiltere): Kıbrıs (petrol)
Türkiye vs. S. Arabistan, Mısır vb.: Katar
Türkiye vs. ABD: Terör, dava, Suriye vs.
Türkiye vs. AB: Terör, Kıbrıs, Ege, Suriye, üyelik vs.
ABD vs. ABD: İç siyasi problemler.

Politik, jeopolitik, ekonomik, askeri, ticaret savaşı vs. olmaz kimse kendi bindiği dalı kesmez demek benim de içimden geliyor, yani bir şekilde su akar yolunu bulur, ama bu olay ya da başka bir olay, bir şekilde ortaya çıkıyor (siyah kuğu diyelim), sonra da bıdı bıdı… Mesela 2013 yılında Bernanke konuştu, ortalık karıştı. Umarım hep aklıselim galip gelir.

Dışardan bakınca piyasalarda bir rahatsızlık var bence. Düşmüyor da çıkamıyor da. Mesela biz de cari-bütçe açık, enflasyon, Nisan’daki dava, erken seçim, vb. dedikodular, yetersiz Ar-Ge, know-how, yetkinlik birikimi vs. yanında Avrupa Parlamentosu, Birleşmiş Milletler, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamaları yabancıları tahvil sat, döviz al klasik oyununu oynatıyor herhalde. Biz blog olarak herhalde döviz alım varantı, banka satım varantı almışızdır (her ne kadar kendim yapamasam daL Dürüstçe söyleyeyim döviz alım varantı alarak para kazanmak rahatsız edici benim için. Gerçekler ve hayaller başka tabi). Daha önce de konuştuk endeksi mali kesim dışındakiler tutuyor. Mesela “Ocak ayında beklenti yıllık %6,7 artış yönündeyken sanayi üretim %12,0 artarak önceki aydaki artış olan %8,7'nin de üzerine çıktı. İmalat sanayi üretimi yıllık %12,3 artarken sanayi sektörü cirosu %26, inşaat sektörü cirosu %50 artış gösterdi.” Bu arada eğer açıklanacak teşvikler endeksi tutan sebep ise benim kafam karışık. Gelen sorulardan biraz kafaların karışık olduğunu anlıyorum. Bildiğimi paylaşım:

Hibe: Geri ödemesiz maddi destektir. Alacağınız makine, Ar-Ge çalışması vs. için yapacağınız yatırımın bir kısmını size hibe veren kuruluş karşılar. Siz dediğinizi yaparsanız size verdiği parayı (hibe) geri istemez.

Kredi: Banka sana verir ve faiziyle geri ödersin. KGF buna örnektir.

Teşvik: Kimse sana para ödemez. Sen yatırımını yaparsın. Fakat sana sağlanan muafiyetler (KDV, gümrük vergisi, SGK vs.) sebebiyle yatırımın maliyeti daha düşük olur. Resmi bir dokümana örnek olarak bakmak isterseniz lütfen buraya tıklayınız.

Belki izlemediğim için teşvik konusu kafaları karıştırıyor mu acaba diye düşünüyorumdur. Beklentisi iyi olan hisse de moment yaratabilir. Bu kısmı ayrı ama teşvik KGF değildir. Yani KGF gibi nakit para (kredi) verilmez. Umarım sadece biz de değil tüm dünyada piyasalar belirsizliği yukarı doğru kırar.

Tüm dünya borsalarına bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

VIX (Chicago Board Exchange Market Volatility Index) endeksine bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Türkiye CDS Endeksi (Buraya tıklayarak güncel grafiği görebilirsiniz.).

MSCI Turkey EFT Endeksi'ne bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Yabancı Oranı Grafiği (T-2 gün olduğunu unutmayın lütfen).

 
Gelişmekte olan piyasalar endeksine bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Yarınki gündem hakkında buraya tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

BANKACILIK


HOLDİNGLER


HAVACILIK


İLETİŞİM


PETRO KİMYA


METAL EŞYA


ANA METAL


EKGYO


BIST 30


BIST TÜM
BIST 30 ve varanti olan tüm hisselerin alım-satımlarını gösteriyor.



DÖVİZ
Gelişmekte olan piyasalar için kurun gidişatına bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Dolar/TL ile yüksek korelasyona sahip ABD 2 yıllık tahvillerine bakmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Aşağıdaki "kur" grafiğinde EURUSD ve GBPUSD’yi verileri kullanılmadı.


DÖVİZ SEPETİ


EMTİA


DÜNYA ENDEKSLERİ


TAHVİL FAİZİ (2 YILLIK)


TAHVİL FAİZİ (10 YILLIK)


Sektör  Bakış (Açısı): Yorum

Endeks (Nötr): Yukarıda uzun uzun yazdım. Tekrar yazmayım. Endeks sanki toparlanmak istiyor gibi ama gardınızı sıkı tutmaya devam edin derim. Sıkıştık bayadır ve yönümüzü arıyoruz. Endeks kımıl kımıl düşerek direniyor ama CDS, tahvil faizi ve döviz kuru da direniyor. 143.100’leri kritik olarak takip ederdim.

Bankalar (Nötr-Negatif): Hala negatifim biraz düşüp tepki verebilir gibi me geliyor ama genel olarak bir süredir negatifim biliyorsunuz.

Holdingler (Nötr):.KCHOL’de kapanışta biri fiyatı zıplatmış nerdeyse. İlginç, dikkatli olun bence. SAHOL’da bence fiyat ve talep uyumsuzluğu var. Ne tarafa kıracağı önemli. Alım ilgi dışı.  Şişe’de pahalı ama ilgi hala sürüyor, sinirleri bozacak hareketler yapabilir.

Ulaştırma (Nötr): Konuştuğumuz PGSUS’a denk gelmiş. PGSUS’ta 35.60 civarına gelirse ne yapacağını görmek lazım diye düşünüyorum. THY’de kutu oluşuyor, bakalım ne tarafa hacimli kıracak.

İletişim (Nötr-Negatif): TCELL’de çok ufak bir kutu oluşmuş. Bence talep-fiyat uyuşmazlığı var. Talep fiyat kadar artmamış. İzlemek lazım. TTKOM’a hala ilgi var. Sebebi 2017 4Ç’de zarar getirmediği ve iyi bilanço beklentisi sebebiyle😀 Fakat dolar yukarı sertleşirse bilançodaki iyi beklenti törpülenebilir. TTKOM’da 6.95’i takip ederdim eğer satım varantı alacaksam (KCHOL gibi biri kapanışta zıplatmış fiyatı yukarı).

Petro-Kimya (Nötr-Pozitif): Tüpraş’a ilgi var ama hisse yatay gidiyor. İzlemek lazım. Hala atak yapmak isteyebilir diye düşünüyorum. Petkim’i ilgi hala devam ediyor bence. TCELL, TUPRAS ve PETKİM teşvik alması beklenen firmalarmış. Belki bunun gazıyla fiyat hareketi olur ama ben yukarıdaki hatırlatmamı tekrar edeyim. İzleyen sizsiniz ekranı.

Demir-Çelik (Nötr-Pozitif): Erdemir beklenti dahilinde hareket ediyor. ...Trump, AB ve Çin hikayesinde biz de var olabiliriz belki diye düşünüyorum. AB ve ABD anlaştı diyelim. Türkiye AB’nin yanında yer aldığı için biz de ABD anlaşmış olabilir miyiz acaba (Zeki Müren’de bizi görecek mi? 😀). Bu durumda bizim AB’ye çelik ihracatımız artabilir (sanırım temel analizciler böyle analizler yapıyor😀). Tabi anlaşmadıysak dikkatli olmak lazım. KRDMR’de iyi bilançonun tadını çıkarmaya devam ediyorum şimdilik.

Metal-Eşya (Nötr-Negatif): ARCLK alım anlamında çok uzun zamandır ilgi dışı bende, biliyorsunuz. Düşmesin yeter. TOASO’da hala alıma uzağım.

Emlak (Nötr-Negatif): Alıcı gözle bakmıyorum hala.

BRENT (Pozitif): “Fiyatı değil ama talebi artıyor bence” demiştik, bugün fiyat talep ile uyumlu davranmış.

XAUUSD&XAGUSD (Nötr-Negatif): FED, ABD tahvili, DXY sebebiyle. Fakat altın konusunda kafamda bir senaryo var ama görmek lazım. Ticaret savaşı vs.nin yarattığı belirsizlik acaba altına yarar mı diye düşünmüyor değilim.

Döviz Sepeti (): Çok konuştuk, kutu, tahvil faizi diye. Düşsün diye beklemekten başka çare yok.

DAX (Nötr): “12.302 üstü hala iyidir ama talepte sıkıntı var bence. Çok güvenilir gelmiyor artışlar şimdilik. 

NOTLAR
- Veriler ve görseller “Matriks” programı ve yukarıda kaynakları belirtilen web sayfalarından faydalanarak üretilmiştir.
- İnceleme yöntemi ve genel olarak kullandığım yaklaşımlar hakkında bilgi almak isterseniz lütfen bakınız: 
CANSLIM
DARVAS
SWING
- Sıkça sorulan sorulara bakmak isterseniz: SSS
- Bloga destek olmak için ADBLOCKER gibi reklam engelleyici programları bu sitede kapatmanız ya da işlevsiz (disabled) hale getirmeniz yeterli olacaktır.
Paylaş:

Related Posts:

0 yorum :

Yorum Gönder