BORSALAR
En son yazımda da belirtmiştim dünya borsaları ve BIST benzer bir seyir halinde. Yani an itibariyle borsalar için risk iştahı kabarık. Dünya borsalarından bir kaçının grafiğini aşağıda paylaştım, mevcut durumu bakabilelim diye:
DAX
NDX
SPX500
UKX
BIST 30
Fakat bu borsalar ile benzer durumda olmak biraz yanıltıcı olabilir. İnsanın gönlünden başkası geçse de bu borsalar ABD, Almanya, İngiltere ve Japonya borsaları. Maalesef ekonomik anlamda onlarla aynı ligde değiliz. Bu yüzden gelişmekte olan piyasalar ile ilgili grafiği de aşağıda paylaşıyorum (bu grafiğin adresinin orijinalini görmek için buraya tıklayınız). Örneğin burada Çin piyasasının ağırlığı %26.98. Türkiye’nin buradaki ağırlığı yaklaşık %1.1 yanılmıyorsam. Ekonomimiz ne kadar gelişirse veya iyi olursa, bizim piyasanın da bu endekste ağırlığı o kadar iyi olacak. Olmasa ne olur diyebilirsiniz. Kafamızda canlanması için bir örnek verim o zaman: Yaklaşık olarak bizim ekonomimize 1 kat yabancı para girişi oluyorsa Çin’e neredeyse 27 kat oluyor.
Bu gelişen piyasalar trendi devam ettikçe bizim de piyasamız, ciddi bir olay olmadıkça yukarı yönlü hareketine devam edebilir. Ayrıca geçen haftada yazmıştım, bir süredir kabine revizyonu fiyatlanmış ya da belki fiyatlanmaya devam ediyordur. Tüm borsalar neredeyse zirvesinde, buralarda kar realizasyonu başladığı zaman para kendine yeni bir yükselen trend arayacaktır. NATO ve G20 ile ilgili ulusal basında pek bir haber çıkmadı. Bu biraz beni rahatsız etti. Sonuçta bu toplantılar halı saha maçından ya da Önüme Geleni Yamulturum tarzı toplumsal gaz alma dizilerinden daha önemli diye düşünüyorum. Bunun dışında güney sınırımızda ki olaylar var. Buralarda çıkacak sıkıntılar bizi olumsuz etkileme potansiyeline sahip bence. Aklımdayken geçen hafta Koç, Sabancı, Ülker’de sağlam satışlar geldi. Yaygınlaşırsa sıkıntı olur. Eğer aklınızda başka önemli olaylar varsa, lütfen yorum olarak ekleyebilir misiniz. Bu arada Türkiye’nin CDS (Credit Default Swap) primi düşüş eğiliminde. Ne kadar düşük o kadar iyi bizim için. Buraya tıklayarak güncel grafiği görebilirsiniz.
CDS Yıl
CDS Ay
Daha önce Twitter'da yazmıştım tekrar edeyim: Bilen bilir, hiç bir zaman borsa ile ilgili yorum okumam (okuyup ciddiye almam. Kendi bildiğimi okurum). Bugün baktım. Herkeş uçacak diyor. Doğru/yanlış bilmiyorum ama ürkütücü bence.
BANKALAR
Aşağıda bankacılık sektörünün grafiğini paylaştım. Bankalar satışları bir şekilde karşılanıyor hala. Henüz trend bozulmadı. Hatta Ocak ayından itibaren sektör yükseliyor, dinleniyor ve tekrar yükseliyor. Geçen hafta alım-satım varantı olarak AKBANK ile ilgilendim. Gerçi hala BIST için bankalar belirleyici olacak diyorum ama son yükseliş trendini bankalar yapmadı bence Tüpraş, THY, Petkim, Eregli, camlar, Aselsan vs. yaptı (Twitter’da Sn Aym ve Mustafa Bey ile konuşmuştuk). Burada izlediğim taktik, yükselemiyorsa düşecektir. Tam tersi de geçerli tabi, düşmüyorsa yükselecektir. Örnek olması için grafiği paylaşıyorum. Oynadığım bant aralığını gösterdim. Hem alım hem satım oynadım. Bunlar 1-2 günlük hareketlerdi. Hafta içi yine bakarız ama VAKBN’de bir kutucuk oluşturmuş, aşağıda grafiği var.
BANKALAR
AKBANK
VAKIFBANK
HOLDİNGLER
Holdingler kendine bir destek yapmak istiyor galiba. Geçen haftaki sağlam
satışlar grafiği bir anda bozdu tabi. Buralarda tutunurlarsa alım varantlarını
düşünebilirim. Aşağı kırarlarsa satım varantlarını. Burada belirtilmesi gereken
bence Koç ve Sabancı’yı alanlar o hisselerin
düşeceğini biliyordu ve görebildiğim kadarıyla satışlar hep karşılandı. Bu bana
bunlar acaba yükselecekler mi sorusunu düşündürdü. Bu arada 31
Mayıs’da Şişe’nin temettü ödemesi var, eğer ilgiliyseniz (yanlış hatırlamıyorsam
temettü miktarını da arttırdı). Yine yeri gelmişken hatırlatayım.
Temettü verince illa bir hisse düşecek veya çıkacak diye bir
kural yok. Temettü dediğimiz olayda şirket ne diyor, sen benim hissemi aldığın
için ben de sana az-çok teşekkür ediyorum. Size teşekkür eden her insanla
küsmüyorsunuz değil mi? Yükselişe devam ederse alım, devam etmezse satım varantı
gündemim de olacak.HOLDİNGLER
ULAŞTIRMA
Sektörün grafiği aşağıda. THY önderliğinde yükseliyor. En son açıklanan Devlet Hava Meydanları raporu ziyaretçi artışını söylemişti hatırlarsınız. Ben de alım varantı var şu an. Eğer almamış olsaydım THY’nin bir kutu yapmasını beklerdim karar vermeden önce. Kutudan çıkışına göre karar verirdim.
ULAŞTIRMA
İLETİŞİM
Bu sektörü şu an izliyorum. Tcell’e neden bulaşmadığımı daha önce yorum olarak yazmıştım.
KİMYA
Bu sektörün grafiği aşağıda ve grafik azıcık yataya geçmiş durumda. Uzun zamandır TUPRAS çok iyi performans gösteriyor. TUPRAS için 06.01.2017’de yaptığım çalışmaya aşağıda paylaşıyorum. Grafiğe sığmadı ama 131.7’de çalışma sonucu belirlenen bir değer. Biraz endeks TUPRAS’ı taşıyor, biraz TUPRAS endeksi destekliyor.TUPRAS’ın hareketleri alım satım varantlarında tercihimi ve aşağıdaki grafikte tutup tutmama kararımı belirleyecek.
KİMYA
METAL EŞYA
Sektörün grafiği aşağıda. Nasıl diyeceğim bilemiyorum ama böyle kımıl kımıl hareket ediyor. Düşecek mi çıkacak mı sanırım o da tam bilmiyor. TOASO’nun cuma günü açtığı yerin çok az altı benim karar verme noktam. Eğer cuma günü TOFAS aşağı dönseydi satım varantı alırdım. Şimdi izlemedeyim.
METAL EŞYA
TÜPRAŞ
Sektörün grafiği aşağıda. Daha tam olarak karar vermedi ne yapacağına bence. Ben EREGL’yi takip ediyorum. O da belirsiz hareketler içinde. Göreceğiz ama aşağı kırarsa satım varantı gündemimde olur. Daha önce de yazdım yine yazmak isterim. Sadece grafiğe güvenip alım-satım kararı vermemeye çalışın lütfen. EREGL son bilanço döneminde nasıl bir hareket yapı. Niye yaptı grafik falı sebebiyle değil. Çelik fiyatlarındaki artış sebebiyle örneğin. Bence, bu tip şeyleri dikkate almaya çalışın arkadaşlar.
METAL ANA
Bu arada EREGL ile ilgili şöyle bir şey okudum, paylaşmak isterim:
10.05.2017 (Vakıf Yatırım)
“Erdemir şirket analizi (Vakıf Yatırım)
Erdemir için hedef fiyatımızı 7,0 TL'ye yükselterek önerimizi "AL" olarak revize ettiğimiz tarih olan 21 Nisan'dan bu yana hisse %14 getiri sağladı ve endeksin %10 üzerinde bir performans sergiledi. Hedef fiyatımıza göre %6 yükselme potansiyeli kalan hisse için uzun vadeli önerimizi i) sınırlı getiri potansiyeli, ii) mevcut hisse fiyatlarının ArcelorMittal hisse satışını tetikleyebileceği ihtimali iii) hedef konsensüs hisse fiyatlarına göre tarihsel iskontosunun oldukça altında -hatta primli- işlem görüyor olması gibi nedenlerle "AL"dan "TUT"a çekerken, kısa vadeli önerimizi "Endekse Paralel Getiri" olarak güncelliyoruz.
* Son 1 ayda nominal %19,2, endekse rölatif %10,6 performans -- Erdemir 2010'dan bu yana hedef fiyatına göre ortalama %31 iskontolu, maksimum ise %6,7 primli işlem görmüştür. Hisse 2010'dan bu yana gördüğü maksimum seviyeye yakın %5,1 primli işlem görür hale gelmiştir. Her ne kadar güçlü ilk çeyrek verileri sonrası hisseye yönelik öneri güncellemeleri ve tahminlerde revizyonlar görülse de, bu yıl için önümüzdeki çeyreklerin ilk çeyreğin altında kalacağı ve dolayısıyla daha fazla yukarı yönlü revizyonlar görülmeyeceği inancımız ile son dönemdeki güçlü performansı birleştirdiğimizde Erdemir hisselerinin önümüzdeki dönemde endekse paralel seyredeceğini tahmin ediyoruz.
Unutulmaması gereken muhtemel hisse satışı riski -- ArcelorMittal 2008 yılında borsadan 870 mn $ hisse alarak, Erdemir'de %24,9 paya sahip olmuştu. Ancak 2012 yılında Erdemir'deki payını "kontrol hissesine sahip olmadıkları ve borçlarını düşürme stratejisi çerçevesinde" %18,74'e düşürmüş, "1 yıl satmama" taahhüdünde bulunmuştu.
ArcelorMittal'in aradan 18 ay geçtikten sonra 2013'te "acil finansman ihtiyacının ortaya çıktığı ve borç finansmanı imkanının olmadığı gerekçesiyle" hızlandırılmış talep yoluyla tek seferde kurumsal yatırımcılara %6,7 oranında satarak Erdemir'deki payı %12,08'e düşürdüğünü gördük.
- Öncelikle ArcelorMittal'in 2012 ve 2013 yılındaki pay satışlları hisse başına 1,06$ ve 0,99$ seviyesinden gerçekleştirmişti. Cari Erdemir fiyatları 1,82$ düzeyindedir.
- Bununla birlikte ArcelorMittal'in finansal kaldıracı önceki işlem zamanlarında sırasıyla oluşan 2,1(x) ve 2,3(x)'ın üzerinde 2,5(x) düzeyinde bulunmaktadır.
- ArcelorMittal ile borçlu olduğu bankalar arasında Net Borç/FAVÖK çarpanının 4,25 (x) oranı üzerine çıkmaması konusunda bir kriter belirlenmiştir. Her ne kadar mevcut seviyelerde bu oranlar 1,5 (x) ile hedef seviyenin oldukça altında kalsa da biz ArcelorMittal'in daha önceki argümanı olan "kontrol hissesine sahip olmaması" ve piyasada geçmişteki işlem fiyatlarının çok üzerinde hisse fiyatlarının oluşması gibi nedenler bu riski yatırımcılara hatırlatmak istiyoruz.”
KRDMR’de sendika ile anlaşma yapılmış. Umarım işçilerde memnundur bu anlaşmadan. Çubuk kangal haddehane yatırımı (makineler de dahil olmak üzere) bitti ya da bitme üzere diye biliyorum. Bunların alıcısı otomotiv sektörü. Bir de tren tekeri yatırımı var. Sanırım bunu İpek Yolu ile ilgili tren işine bağlayıp şirketin yüksek gelir elde edeceğini bekleyenler de var. İpek Yolu projesini araştırmadım yani ne kadar ciddi vs. bilmiyorum bu arada. KRDMR’de bilanço dönemi yaklaşırken ben demir, çelik ve hammadde (demir cevheri ve koklaşmış kömür) fiyatlarına bakarım, belki sizin de işinize yarar diye paylaşmak istedim. KRDMR buralardan yukarı ya da aşağı yönde yapacağı harekete göre karar vereceğim.
GYO
Bu sektörü sevmiyorum ama bunun yatırımla alakası yok. Tabi bazı sevmediğim şirketler var onların hisselerini alp-satmam (tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış). Sektörde yukarı doğru azıcık gitme istediği var (grafiği aşağıda). EKGYO çok uzun süredir ben daha aşağı inmem inadını sürdürdü. Çıktı ve beklemeye geçti. Alım-satım varantına karar vermek için sektörü ve hisseyi takip edeceğim.
ALTIN
Altın konusuna yeni bulaşıyorum. Biraz araştırma yaptım altında hareketlenmeye sebep olan esas oyuncular kim diye. Hindistan gibi ülkelerin talepleri fiyatları belirlemede etkili olabiliyormuş ama kafama çok yatmadı. Yani etkisiz demiyorum ama trendi belirlemek için daha büyük oyuncu gerekiyor diye düşündüm. Aşağıdaki sitelere baktım:
http://www.gold.org/research/latest-world-official-gold-reserves
https://tradingeconomics.com/country-list/gold-reserves
http://www.relbanks.com/rankings/world-gold-reserves
Yani altın fiyatları ve merkez bankalarının rezervlerine baktım. Bence esas abi bunlar. Sonra bir yerde bu ara merkez bankalarının altından daha çok rezerv para denilen dolar, euro, yuan gibi paraları biriktirdiğini okudum. Bu da bana altın ile ilgili esas bakmam gereken yerin merkez bankaları stokları olması gerektiğini söyledi. Tabi merkez bankaları alımı-satımı büyük trendlerde karar verici olur herhalde. Altının (ons) güncel grafiği aşağıda. Kısa vadeli hareketler için takip edeceğim sınırları paylaştım. Bu arada gerek altın gerek diğerleri konusunda lütfen hareketin ritmini anlamaya çalışın. Yani desteğe geldi al, dirence geldi sat gibi basma kalıp hareketlere girmeyin lütfen. Aklınızda olsun siyasi belirsizlikler her zaman paranın güvenli limanlara gitmesine yol açar. Altın güvenli limanlardan bir tanesidir.
PETROL
Yeni olduğum bir alan. Daha bu alanı çok kurcalayamadım. OPEC, kaya gazı, Rusya, Suni-Alevi tartışmaları filan biraz öğrenmem gerekiyor. Bu konu aynı futbol gibi (Futbol yalnızca futbol değildir). Fakat bu alanda siyasi bir görüşüm var. S. Arabistan, Katar, Kuveyt vs. Amerika’nın iyi silah müşteridir ve petrol tedarikçisi. Arap dünyası biliyorsunuz Arap Baharı diye bir olay yaşadı. Geçen gün bir dergide, S. Arabistan’da ilk defa kamu çalışanlarının işten çıkarıldığını ve/veya vardiyalarının kesildiğini okudum. Arabistan’ın zenginliği malum bir ülke. Bu ülkede bu tip olaylar gündelik hayatı sıkıntıya sokar bence. Gündelik hayattaki sıkıntı ise rejim açısından iyi olmaz. Amerika bu rejimi sevdiğine göre bir şekilde petrol fiyatlarını kendi kaya gazı üreticilerini de koruyacak şekilde ayarlayacaktır diye düşünüyorum. Aşağıda petrolün (Brent) grafiğini görüyorsunuz. Kısa vadeli hareketler için takip edeceğim sınırları paylaştım. Bu arada bu alanda yeniyim ama OPEC'in Mart 2018'e kadar kısıtlama kararı arzın artmasını engelleyeceği için petrol fiyatlarını destekleyecektir.
Hayatım boyu forex oynamadığımı daha önce de yazmıştım ama yukarıdakiler gibi bunun da varantı var. Dolar bir süredir dip çalışması yapıyor. Benim 21 Kasım 2016’da yaptığım çalıma aşağıda.
Ülkemizde Dolar vazgeçilmez bir para birimi. Tabi ithalat ve/veya ihracat yapanlar için Dolar’ın kaç lira olduğu çok önemli. Dolar’ın içerdeki hareketi ayrı bir muamma. Firmaların vatan haini olduğu için değil örneğin ödemeleri sebebiyle eli mahkum dolar düşerse alıyorlar çünkü ileri de ödemesi var. FED konusunda şimdi gündem Haziran ama iki yıl içerisinde 175 baz puan faiz artıracak FED. Bu süreçte Dolar değer kazanacaktır tahminim. Dolar konusunda bir diğer önemli konu bence dolar Endeksi. Bence içerdeki talep tabi önemli ama bu endeks artınca işler baya karışıyor. Grafiği aşağıda. Dolar Endeksi ile ilgili aldığım bir notu paylaşmak isterim. Trump 8 Kasım’da ABD Başkanı seçildi. Dolar Endeksi şu an onun seçildiği gün seviyesinde. Trump çok vaat vermişti ama sanırım daha bir numara yok. Bu arada Trump demişken şu FBI meselesi önemli bir gündem olabilir hepimiz için. Trump görevden alınır alınmaz bilemem ama bir komisyon filan kurulup taraflar birbirlerinin kirli çamaşırlarını dökerse işler karışabilir. Böyle bir olayda dolar için bir şey diyemem ama hisseler sağlam çakılır. İnanmıyorsanız BIST grafiğine bakın. ABD biraz FBI konusu gündeme geldi, onların da bizim de endeks aşağıya doğru koşmaya başladı (O gün Dow Jones –%1 ile açtı). Konu gündemden düşünce endeksler rahatladı. Sanırım komisyon işi gündeme gelirse satım varantları ve altın alım varantları benim gündemimde olur. Dolar konusunda takip edilmesi gereken bir diğer nokta ise bizim ligimizde (gelişmekte olan ülkeler ligi) kurun ne yaptığı bence. Aşağıdaki grafiğin kendisine buraya tıklayarak erişebilirsiniz. Grafik sanki biraz yukarı hareketlenmiş gibi.
DOLAR ENDEKSİ
DOLAR
GELİŞEN PİYASALAR KUR ENDEKSİEURO
Burada bildiklerimden bir tanesi Fransa’da Macron yüksek bir destekle seçilmiş olması. Bu Avrupa’yı rahatlattı. Zaten bir süredir EURO yükseliyor. Fakat Haziran’da yapılacak parlamento seçimleri Macron’un, seçim kampanyası önemli bir sınav olacak sanırım. Avrupa Merkez Bankası’da iyi sinyaller veriyor. Bu arada Angela Merkel’in, Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi’nin yerine başkasını hazırladığı konuşuldu. Bunu piyasa nasıl karşılar ya da onun politikaları piyasalara nasıl etki yapar bilemiyorum (Gerçi bilemeyecek bir şey yok, ağız alışkanlığı işte. Öyle veya böyle anlaşacaklar, anlaşmazlarsa kendi gemileri su alır).
VARANTLAR
Cuma günü itibariyle varantların günlük ve 7 günlük alım-satım adet grafiği aşağıda (İş Bankası ve Deutsche Bank verileri). Gözüme çarpanlar:
- BRENT günlük alım çok baskın öne çıkmış.
- EREGL'de günlük satım, haftalık satım varantlarını geçmiş.
- KCHOL'de alım varantları tercih edilmiş.
- USD'di de günlük satım haftalık satımı geçmiş.
- VAKBN'de de günlük satım haftalık satımı geçmiş.
CANSLIM
DARVAS
SWING
Sıkça sorulan sorulara bakmak isterseniz: SSS
NOTLAR
- Veriler ve görseller “Matriks” programı ve yukarıda kaynakları belirtilen web sayfalarından faydalanarak üretilmiştir.
Çok teşekkür ederim sayın darvas hocam çok güzel faydalı bir çalışma olmuş. Ellerinize ve emeğinize sağlık.selâm ve saygılarımla
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Ayhan Bey. Umarım işinize yarar. Saygılarımla.
SilSuper olmus tebrik ederim.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Fatih Bey. Güzel bir hafta geçiririz umarım.
SilSuper olmus tebrik ederim.
YanıtlaSilah bu varantçılar altın petrol endeks hisse hep kafamızı karıştırıyorlar :)) Endeks Godot"yu bekliyor düzeltme için .. hisseler kendi dünyalarında Godot"yu umusamıyorlar haklı olarak ... altın vuruşlar ölü kedi sekmeleri olabilecek bir ortam .. çekirdek çitleme varant"ı aldım ben hem alım hem satım aynı tutarda :))) slm bst
YanıtlaSilSn.Aym, yerli Godot'u ülker, koc, sabancı getiremiyor ama disardan ithal gelirse ters ölü kedi sekmesi ya da şelale çok can sıkıcı olur gerçekten. Bu kadar risk iştahı insanın kafamı kurcalamıyor ne yalan söyleyim. Sanirim buradan cikip ne yapicam sorusunun cevabi daha bilinmiyor para tarafindan:)) Syg.
Silgünaydın abilerim e benim godot geldi götürdü beni beğenmedi ve geri getirdi:))) şimdi ben ne edim heee? saygılarımla picasso
SilGünaydın Sn. Picasso. Sizinki sporcuların deyimiyle aktif dinlenme yaparsa (abartı düşmeden dinlenirse örneğin) ne güzel olur. Saygılarımla.
Silyok bu sporcu aktif dinlenmeye girerse tehlikeli yakında son bir maça çıkacağız biz onla. sonrada yatabildiği kadar yatsın:)) keyifler yerindedir abim inşaallah iyisindir.
SilKeyifler yerinde Sn. Picasso. Varant dünyasını keşfediyorum ve keşfettikçe de dilim döndüğünce anlatmaya çalışıyorum. Asels sizin "eş"iniz tabi biz sadece takdir ederiz, eşler arasında ki mesele kimseyi ilgilendirmez (tabi medeni ölçülerde olduğu sürece). Sizin ömür boyu mutluluk içinde olmanızı dileriz:)))))) Siz nasilsiniz, nasil keyifler?
Silvallahi abim çok şükür, yoğundum birkaç gündür o yüzden çektim elimi ayağımı herşeyden borsa dahil dinledim kafamı biraz. şimdi ısınma turları diyelim.
SilBaltayı arasıra bilemek iyidir:)) Hoşegeldiniz tekrar:))
Silteşekkürler abim bu arada okuyamadım buraları ilk fırsatta bakacağım hepsine. ellerine sağlık çalışmaların için. kolay gelsin
Sil