7 Nisan 2018 Cumartesi

Haftalık Değerlendirme (09.04.2018-13.04.2018)



Öncelikle garip bir açmazdayım. Twitter standart twitimi yayınlamıyor (özellikle bloğun adresini). Bu yüzden döndürüp döndürüp yazıyorum. Adresi Google’da kısaltıyorum Twitter’ı atlatmak için. Bu seferde Google kendisine ait bloğu “bu adres zararlı olabilir” filan diyor. Herhalde ne zamandır Twitter’da az göründüğüm için böyle oluyor. Biraz insan gibi Twitter’ı kullansam herhalde Twitter beni spam saymaktan vazgeçer.
Bu arada Facebook konusu malumunuz. Benim burada şaşırdığım gerçekten insanların dijital verilerinin satılmasına şaşırmaları. Bu doğru demiyorum ama reklam gelirleri hariç tüm dijital platformların değirmenin suyu nereden geliyordu, hiç mi bugüne kadar merak edip açıp okumadılar 

Teşvik konusunda uzun uzun geçen haftaki yazıda ve videoda uzun uzun anlattım. Şimdi kritik soru Pazartesinden sonra ne olacak. Benim burada indikatörlerim şöyle olacak:

- RSI, MACD bıdı bıdı…yok arkadaşlar bunların nefesi yetmez anlamaya durumu bence. Şu an bize lazım olan teknik indikatörler değil, bilanço analizi de değil, lazım olan en temel analiz (bunula ilgili defalarca konuştuk).
- Dünya piyasaları nasıl gidiyor.
- Bilanço dönemine ne kadar var.

Bilançolar için elimdeki bilgi şöyle:
Şirketlerin konsolide olmayan bilançoları için son tarih 30 Nisan, konsolide bilançoları için 10 Mayıs.
Bankalar ise Konsolide ve konsolide olmayan bilançolarını 21 Mayıs'a kadar gönderecekmiş.
Cevabı ekran başında olan sizsiniz (dünyayı izliyorsunuz), siz bilirsiniz.

ABD-Çin gerilimi artıyor. Çin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ gideceğim diyor vs. Bunu o kadar uzun zamandır konuşuyoruz ki, çok söze gerek yok ama oturup düşününce aklıma bir büyük problem geliyor, umarım bilmediğim için yanılıyorumdur. Bunu daha önce de konuştuk ama isterseniz rakamlarla konuşalım. 2017 yılında Çin’in ABD’den yaklaşık 130 milyar dolarlık ithalat yapmış (buradan bakabilirsiniz). ABD 50 milyar demişti, şimdi 100 milyar dolar daha istiyorum dedi. Çin’de dişe diş kana kana kan demeye başlıyor. İyi de ABD 150 milyarlık vergi koyarsa Çin o kadar ithalat yapmıyor ki! Bu durumda Çin ABD tahvili satarak karşılık verir mi? Zor soru ama önemli bir risk❗

Rahatsızlığımı dile getirmiştim ama bu sefer rakamlarla gösterim. AB’de PMI’lar “çok iyi” geliyordu “iyi” gelmeye başladı. AB piyasası bizim için önemli ve oranın kötü gitmesi maalesef bizi kötü etkiler. Eğer bu hareket böyle devam edecekse, bizim firmaların bilançosu da kötüleşir. Düşen karlılıklarda bilançoyu iyi etkilemez tahmin edeceğiniz gibi.


Biz de son veri kafa karıştırıcı geldi bence. Türkiye imalat sektörü PMI Mart’ta 51,8 (önceki 55,6), İstanbul’da ise PMI Mart'ta 52,2 oldu (önceki 54,2). İyi taraftan bakarsak İstanbul öncüdür ve tekrar yükselişe geçecek diye okuyabiliriz. Kötü taraftan bakarsak Türkiye’de de PMI düşüyor. PMI düşmesi borsaya yaramaz genel olarak (aşağıda Türkiye’nin PMI grafiği var)

Kaynak için buraya tıklayınız lütfen.

Ajan krizi ve çarpan etkisi bence hala dünya gündeminde. ABD Rusya’ya yaptırımı genişletmeye devam ediyor örneğin. Bence ABD, AB’ye de elini korkak alıştırma bağlamında.

Bizde Suriye’de ABD ve AB konusu hala gündemde diye biliyorum.

S-400’ün Türkiye’ye sevkiyatını yapacak “Rosoboronexport” firması ABD tarafından yaptırım listesine alınmış.

Ben çok rahat bulurum diye düşünüyordum ama Google’da ilk aramada bulamadım (benim beceriksizliğimde olabilir😞. Yatırım saati diye bir kavram vardır. Esasında Nikolay Kondratyev çalışmalarını okurken daha büyük dalgaları öğrenmiştim. Fakat bizim gibi balık hafızalar için Kondratyev çalışmalarının daha kısa döneme indirilmiş halidir bence Yatırım Saati kavramı. 


Kaynak için buraya tıklayınız lütfen

Meali aşağıda. Özetle hisse senetleri enflasyona karşı iyi bir koruma aracıdır. Nereye kadar bu kalkan çalışır derseniz enflasyon çığrından çıkana kadar derim. Büyüme ve enflasyon olduğu zaman hisse kendini korur. Tabi aşağıdaki genel bir açıklama. Mesela büyüme yoksa ve enflasyon varsa, altın iyi bir tercih olabilir veya ne bilim borsa aşağı giderken satım varanları vs.

Büyüme
Enflasyon
Tercih
Tahvil
Hisse
Emtia
Nakit

Bilançolar kapandı. 2017 4Ç’ye göre USD %6.2, Euro %7.7 ve Yen %6.1 değer kazanmış durumda. Aşağıda kurun etkisini sıralamaya çalıştım (En alttaki en fazla olumsuz etkilenmesini beklediğim hisse). Burada iş biraz karışık. Mesela Eregli bilançoyu dolar bazında tutuyor ya da Tofas’in Euro bazlı kredilerinden kaynaklanan kur riskini FIAT ve PSA üstlenmiştir vs.

EREGL
SISE
SAHOL
PGSUS
PETKM
ARCLK
EKGYO (-)
KCHOL (-)
TCELL (-)
TOASO (-)
KRDMD (-)
TUPRS (-)
THYAO (-)
TTKOM (-)

Merkez bankası faiz arttıracak mı, arttırmayacak mı, arttırırsa büyüme ne olur, arttırmazsa enflasyon ne olur vs. tartışmaları sezonu geliyor yine. Aşağıda TCMB faizi 12.75 yaptığı zamanla bugün gösteren grafikler var (10 yıllık tahvil faizi, döviz sepeti ve enflasyon). Grafiklerin nereye gittiğine göre örneğin banka satım varantı, döviz alım varantı veya tam tersi hikayesine oynar bence piyasa.

10 Yıllık Tahvil Faizi


Döviz Sepeti

Enflasyon



NOTLAR
- Veriler ve görseller “Matriks” programı ve yukarıda kaynakları belirtilen web sayfalarından faydalanarak üretilmiştir.
- İnceleme yöntemi ve genel olarak kullandığım yaklaşımlar hakkında bilgi almak isterseniz lütfen bakınız: 
CANSLIM
DARVAS
SWING
- Sıkça sorulan sorulara bakmak isterseniz: SSS
- Bloga destek olmak için ADBLOCKER gibi reklam engelleyici programları bu sitede kapatmanız ya da işlevsiz (disabled) hale getirmeniz yeterli olacaktır.
Paylaş:

2 yorum :

  1. Sn Darvas,
    Hocam diye hitap ediyordum ama blogunuzda bana lütfen hocam üstad demeyin diye yazmissiniz, istegize saygı gösteriyorum.

    Keşke video çekme şansım olsa , yazmak yorucu geliyor bana,
    Amerikan seçimlerinde Trump bizim bir numaralı gündemizdi hatta Trump seçiminden sonra sabah bizim otoparkçının bile morali bozulmuştu. Bilgisi olmadan Medyanın yönlendirmesiyle o bile fikir sahibi olmuş Amerika seçiminden, Medyanın ne kadar büyük bir güç olduğunun bir diğer ispatı,

    Trump seçilmesi benim için süpriz olmadı, Çünkü gelenek hep aynı 2 seçim demokratlar bir seçim cumhuriyetçiler, eğer siz bu süreyi uzatirsınız düzene olan inançları sorgulatırsınız bir insan yaşamında 10 yıl beklenebilinir bir süre ama 15 yıl sıkıntılı..

    Amerika kabul edilsede edilmesede dünyadaki tek süper güç ve kapitalizm yılmaz savunusu bekçisi,
    Bir ülkenin süper güç olması için askeri yatırım ve harcamaların yüksek olması lazım ve bunun bedelide artık amerikan halkına ödetmek istemiyorlar.
    Şunu diyor Amerika sen evinde trade yaparak para kazaniyorsun
    sen kralığında hükümdarlık sürüyorsun, sen ağır sanayide para kazanıyorsun avrupa ve halkın sosyal devlet iyi bir yasam sürüyor
    bunların bir bedeli var,
    Biz Cumhuriyetçiler vasıtasıyla size bu faturaları kesecegiz ödeyeceksiniz, 1929 buhranı gibir bir buhran yasamak istemiyorum. Arap ülkelerine silah, silah satamadiğımıza vergi,
    Bu yapılanlar tepkide alsa bunu amerika degil Trump yapıyor söylemini ön planda tutup tüm tepkiyi trumpta yöneltiyorlar ki bence son derece başarılı.

    Burda Amerika Boss benim diyor dünyaya Elbetteki dünya çapında bir kriz çıkartıp dünyayı bir ekonomik buhrana sürükleyemeycek ama gidebileği uç noktaları test ediyor,

    Öğrenci iken yaklaşık 15 yıl önce Pentagon 10yıl sonra nasıl bir Ortadoğu hayal ediyorsunuz diye ödüllü bir yarışma düzenlemişti.
    Katılalamamıştım ama amaç orda olabilicek bütün fikireri görmekti
    yani ABD hiç bir hareketi düşünmeden yapmiyor...

    Türkiye ile Dünya borsaları benim takip ettiğim ve görebildiğim kadar paralel hareket etmediler biz 15 temmuz ve sonrası ile uğrasırken Dünya borsaları zaten çoktan yükselme trendlerine girmislerdi,

    Ohal olduğu icin bir çok Yabancı Yatırım Fonu Kredi notumuzun düsürülmesi sebebiylede türkiyede islem yapmak istese bile islem yapmiyor.

    Ben Ekonomizi araba tekerliği altında ezilmis bir kutu kola gibi görüyorum daha ne kadar eze bilirsiniz ki :)

    Bir kaç firma dışında bist 50 fiyatları mayıs fiyatalırı halen
    Alarko, Garanti, Arçelik v.s.

    Bugün Almanya Büyükelçisinin cnn türkte türkiye ile ilişkilerimiz tekrar eski sevyilere dönüyor demeside benim için anlamlıdır,

    En derin saygılarimla

    Sinan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sinan Bey,
      Oncelikli olarak anlayisinizi icin cok tesekkur ederim. ABD politikaları konusunda dediğinize katılıyorum (örneğin RAND Corporation).
      Biz de OHAL malesef yabancıyı ürkütüyor ve onların niye ürktüğünü anlamak zor değil. Belki yatırım yaparsam el konur mu diye düşünüyordur. Oysa ki bilebildiğim kadarıyla Türkiye tam tersini söylüyor ama para adamın/kadının bir şey diyemiyorsunuz.

      15 Temmuz ve sonrası aynen dediğiniz gibi oldu. Bizde ki bütçe açığı, cari açık, enflasyon, dış borç vs. sebebiyle borsa bir yere kadar gidebiliyor malesef. Umarım en kısa zamanda bunlar düzelir.

      Almanya'nın haberini bilmiyordum, söylediğiniz iyi oldu gerçekten.

      Zaman ayrıp degerli goruslerinizi paylastiginiz icin cok ama cok tesekkur ederim

      En derin saygılarımla.

      Sil